Kedves farkzoli!
Talán ez a helyesírási hiba javításra indítja az illetékeseket. És ha már javítani kell, akkor - és ezt remélem - minden betűt leszedetnek. A csütörtöki fórumon szerettem volna kérni és javasolni, hogy érdemes lenne abban a városban, melyhez volt Kodály Zoltánnak köze, mégegyszer megfontolni, hátha sikerül a magyar nyelv szabályainak megfelelő nevet találni a kultúra otthonának. (Esetleg még olyan hangulatosat is, mint például Mórahalmon az Aranyszöm.)
Erősen remélem, hogy nem értelmetlen dolog valami igaz ügyért kiállni. Nem érzem magamat feljogosítva mások tetteivel példálózni, ezért saját esetemet említem meg bizonyítékul. Az én pályámat kettétörte ugyan, hogy kiálltam a bajai zeneoktatás önállóságáért, - lelkemben mindmáig zenepedagógus maradtam - mégsem bántam meg. Igaz, 9 év kellett, hogy visszaálljon az az állapot, amiért szót emeltem, - a zenepedagógia történetben egy másodpercnyi idő -, és abban is lehetett valami részem, hogy a többi 140 zeneiskola önállósága megmaradt. (Hogy a kérkedés látszatát elkerüljem, megemlítem, hogy elismerésre nem számítottam, sokak véleménye ma is az, hogy elment a jobbik eszem.)
Tiltakoztam annak idején, hogy a városháza bejáratánál emléktáblát helyezzenek el. A tábla szövegével kapcsolatban is fenntartásaim voltak. A szövegen javítottak. Megjósoltam, hogy míg száz év alatt egyetlen táblát nem tettek oda, az első után jön a többi. Emléktáblákkal fogják a bejáratot kitapétázni. Az arány: 100 év alatt egy tábla sem, 10 év alatt három. Ha így folytatódik, akkor a következő száz évben újabb 30 emléktáblával számolhatunk a városháza bejáratánál.
Kedves farkzoli!
Köszönöm, hogy éles szemmel felfedezted a hibát, jelen esetben az I-n a pontot. Bár lenne ez kiinduló pontja a másik hiba kijavításának is!
Köszönettel:
Gál Zoltán