Törölt nick Creative Commons License 2011.02.19 0 0 37164

Még régebben vettem a Kőbazárban ezt a fajta marókészletet, ami ha jól emlékszem, többeknek is van.

Gyakorlati tapasztalatot viszont még nem olvastam róla senkitől, és érdekelne, hogy egyedi-e a problémám?

Nem akartam még dolgozni vele, eredetileg is csak azért vettem meg, mert árukapcsolással nagyon jó üzlet volt.

Legalábbis annak tűnt.

Hónapok óta megvan, de csak most jutott eszembe, hogy kipróbáljam, és arra jutottam, hogy a keretmaró páros eléggé pontatlan.

Már eleve ahogy a két fejet összeillesztettem, azt láttam, hogy a lapkák nem illeszkednek pontosan egymába, ahogy vártam volna.

De még adtam egy esélyt, hátha a lapkapárok valamilyen megfontolásból egymáshoz képest eltolva vannak rögzítve, és a kimart profilok mégiscsak passzolni fognak.

Namost túl azon, hogy nem bíbelődtem elsőre a hajszálpontos beállításon, a két lécdarabnak mindenképpen passzosan egymásba kellett volna illeszkednie, ha jól gondolom, legfeljebb nem a megfelelő síkban találkoznak, ha rossz a beállítás.

Ehhez képest az egyik profilt nem tudtam a másikba beleerőltetni sem, mert a csap rész egyszerűen vastagabb, mint a nút a másikon, mégpedig nagyjából 1,5 mm-rel, ami még puhafánál is túl sok ahhoz, hogy izomból leküzdjem.

Aztán variálgattam még, hogy valamelyik darabot két menetben marjam ki, egy menetben eltüntetve a másfél milis különbséget, meg úgy is, hogy elosztom a két darabra, ezekből valamelyik (nem emlékszem) nagyjából bevált, de azért így se kell nagyító, hogy pontatlanságot találjak, pedig csak fenyővel próbálgattam, keményfánál még jobban látszana.

Arra a maradék pontatlanságra is megvan fejben a megoldásom, tehát ha nagyon akarnám, sok-sok állítgatással elérném a kívánatos végeredményt, de egy ilyen marókészletet azért vesz az ember, hogy egyszerűen készítsen vele keretet, ne 2-3 menetben toljon át egy-egy lécet, macerás állítgatások után.

Szóval lehet, hogy a végén csak a három önálló fej lesz használatba véve, mindenesetre érdekelne mások tapasztalata ez ügyben, már csak azért is, hogy ha egyedi a probléma, ne ijesszek el senkit a negatív véleményemmel.