"olcsóbban,"
Tudom, kicsit gumicsont.....
Bevallom, ebben nem hiszek. Nézz meg egy átlag "normális" átalakított vagy gyári elektromos autót. 200-300 Wh-ra közötti fogyasztásuk van kilométerenként olyan jellegű használatnál, mint egy benzinesnél. Persze lehet lejjebb vinni sík úton, 30-as tempóval nem fékezve, de átlagban ezalatt a fogyasztás alattnem áll meg, de akkor meg feleslegessé vállhat az autó mint eszköz egyáltalán. És emellett ráadásul akár tetszik, akár nem, korlátozott képességű járműved van.
Ha megnézzük, hogy egy átlag magánembernek mibe kerül egy kWh energia, akkor azt látjuk - legalábbi hazánkban - mindenestűl durván 55 ft jelenleg. Azaz 55 ft-ba kerül 4-5 kilométer az energiára vetitve, ami 11-15ft/ km. Erre még rájün az akkuköltség, ami szintén nem kevés. És sok egyébb sallang - töltés hatásfoka nem 100%, jó ha 85-90, kisütés hatásfoka is jó ha 80-90%, azaz itt is van egy plusz 20-30 %. És most a jelenlegi árakkal számoltam.
Ha azt mondjuk, hogy olcsóbb az elektromos, szerintem hazudunk - bocsánat ha ilyet mondok annak ellkenére hogy én is híve vagyok, de teljesen más miatt. Mert egyszerűen nem az. Robogó kategóriában pl. lehet olcsóbb mert a mai robogók valóban 3-4 litert is megesznek, itt lehet esetleg különbséget tapasztalni, de hatalmas korlátok vannak a mérleg másik serpenyőjében.
Ha tömegesen el fog egyszer esetleg terjedni az elektromos jármű, akkor meg ki tudja mennyibe is fog kerülni az energia.... Az enegia elkőállítása egyre drágább és bonyolultabb lesz hosszútávra nézve.
A Reva biztosan kevesebbet fogyaszt, de az nem is ezzel az adattal érdemes összehasonlítani, hanem egy nagyon kicsi benzinessel, azaz azonos kategóriával, ott meg már más a kép.
A megújulók támogatása szintén átmeneti dolog, mert a piac az piac. Az nincs rendben, hogy magasabb átvételi áron veszik az energiát egy megújulóból, mint máshonnan. Pusztán azért mert megújulónak mondjuk, ez a piacnak nem felel meg aa végletekig. Még akkor sem, ha ezzel állítólag kevesebb CO, szennyezés van, kevesebbet kell rá kölkteni az unikáknak, stb. Megértem persze ez a okot, sőt egyet is értek vele, de nem lesz fentartható a rendszer mindörökké.
Szerintem ne mondjuk, hogy olcsóbb, mondjuk azt hogy más, esetleg még azt is rá lehet fogni, hogy talán környezettudatosabb - na nem ha a celebek akarnak ilyennelk villogni ;-). De ha olcsóbb lenne, mindenki már rég azzal járna.....