ncsk Creative Commons License 2011.02.19 0 0 2946

Hát igen amint említettem munkám során ki kellett veséznem a tápokat és igen tudom, hogy az Acana és az Orijen a legjobb, de aztán értékeltem egyéb paramétereket is, így maradt az Eukanuba és a Royal Canin. Megjegyzem ez a két felső-közép kategóriás táp nem tartalmaz sem ízfokozót, sem színezőanyagot, szóját, stb.

Persze ha állati sok pénzem lenne, akkor lehet, hogy mindig Acanát és Orijent kapna :) Az Acanában is van ám gabona csak nem hírdetik (hasított zab, barna rizs, egyéb zöldségek, növényi eredetű fehérjék, stb. A másik, hogy pl. Acana junior tápja dettó ua. szénhidrátot tartalmaz, mint pl Eukanuba, vagy a Royal C. Szóval ha táblázatba kigyűjti az ember az összetevőket és a tápanyagokat, akkor nem talál ordítóan nagy különséget. Az Orijen mellett szól, hogy elvileg tényleg gabonamentes, de ezt végül kiszórtam szempontjaim közül, mivel a farkasok-kutyák esznek feldolgozott gabonát is (növényevő állat gyomrában feldolgozottat).Kiderült többet is esznek, mint gondoltuk. Persze ezek egy része fűféle, illetve fakéreg, moha, stb, de a növényevő zsákmányállatok gyomortartalmát szinte mindig elfogyasztják, hogy már félig feldolgozott (előemésztett) növényi anyagokhoz jussanak. Kiderült régen is volt gabona, csak vad fajták, így sok elmélet megdőlt az elmúlt pár évben. Az én kutatásaim szerint nem a gabonával van a baj, hanem a GMO (génmódosított) gabonával, illetve  egyes nemesítésekkel, valamint az eredet nélküli növényi fehérjékkel, amit sajnos mindbe beletesznek, ehhez képest egy kis kukorica vagy búza smafu.

 

10 évig dolgoztam élelmiszeripar gyártási területén és így átfolyva a tápgyártásba is és elmondhatom, hogy a marketingje jobb csak bizonyos tápoknak és a beltartalom nem annyira, vagy csak kicsivel jobb. Ha elmesélném mit meg nem csinálnak az emberi táplálékkal... tuti mindenki önellátóvá akarna válni. A kutya és egyéb tápok gyártása meg... hát mindenki gondolhatja, hogy ezek után mennyire megbízhatóak és most nem csak az európai gyártásról beszélek. Van egy szint, amit un. prémium tápnak hívunk, na annál nem nagyon van feljebb, mert nem éri meg gyártani. Voltam olyan gyárban, ahol kutyatápot csináltak... hát nagyon össze kellett szednem magam, hogy ne legyek bunkó velük. Ha azt írják valamire, hogy kanadai lazac, akkor az simán lehet orosz nyesedék, amit egy kanadai cég gyártat európában...

MOndjuk kedvencem egy magyar termékben az etióp bab volt, de ez már egy másik történet) :)

 

Egyébként a hal alapú tápoknak is megvan a maguk hátránya, amit nem hangoztatnak, hogy a nehézfémtartalom kontrolálhatatlan. Arról nem is beszélve, hogy a hal sem alapeledele a farkasnak, de persze ez azért nem ennyire egyszerű :)

 

És igen a mai kutyák genetikailag már sok hátrányt szenvedtek és sok gyengeségük van, ezért az adott fajta gyengeségeit nem árt erősíteni gondos tápmegválasztással. Mivel nem a természetben élnek, így a vitamin és egyéb tápanyagpótlásról nekünk kell gondoskodni.

 

A természetben lehet, hogy a kutya tudja mi a jó neki, de a mesterséges világban fogalma sincs. Ha tehetnék zabálnák az édességet és ha finom, akkor a leghulladékabb kaján is tudnának élni. Kb. mint az emberek... Persze nincs jelentőssége, hogy a kutyánk szereti az új tápját, csak annyiban, hogy mi örülünk neki, hogy az általunk választott kaja elnyerte a tetszését.

 

Nekünk szerencsénk van egyébként, mert tenger mellett lakunk, így a kutty rendszeresen kap friss halat, így a halas igényét sikerült ezzel kielégítenünk ( jó nagy macera alaposan kiszálkázni :)).

 

Ja igen a tacskóknál és egyéb izületi és porcproblémás kutyánál is van természetes porcvédő anyag termelés, stb., de állítólag nem annyi, mint kéne és ez már fiatal korban is így van, de a tünetek csak idősebb korra alakulnak ki, így feltételezhető, hogy a fiatal korban adagolt kiegészítők szerepet játszhatnak a megelőzésben. Hát ezt a fene sem tudja, ártani nem árt... Én ismerek olyan tacsit, aki azért lett beteg, mert az anyja elpusztult és nem tudta szoptatni, a mesterséges táplálás meg nem volt elég, tehát ezek szerint nagyon nem mindegy mennyi az input.

 

Azért mindezek tükrében én azt mondom, hogy egy viszonylag minőségi táppal és odafigyeléssel a házikoszt terén nagyon kiegyensúlyozott táplálást lehet megvalósítani, sőt egy nagyon jó kifejezetten kutyára szabott házikoszttal is.

 

 

 

Előzmény: akkdomedee (2945)