nyers86 Creative Commons License 2011.02.17 0 0 44

Helló!
A termodinaka 2. törvénye azt állítja, hogy egy adott helyen az entrópia csak úgy csökkenhet, ha valahol máshol megnövekik (kamatostul, mivelhogy amúgy is növekszik mindenhol).
A súrlódás meg a legellenállás állítólag visszafordíthatatlan.
A hőt csak úgy lehet visszaalakítani hasznos energiává, ha van egy hidegebb közeg, amivel kiegyenlítődik a hőmérséklete. Érdekes, hogy ez a folyamat visszafordítható a hőszivattyúkban (hűtgép).

Elmélkedjünk! Pontosan hogyan is működik az abszorpciós hűtőgép?
Nincs sok információm a részletekről. Annyi biztos, hogy kell egy külső hőforrás. Ettől ammónia kering benn, akárcsak a kompresszoros hőtőgépben, és az ide-oda halmazállapot-változástól hőszivattyúként működik.
Szóval úgy működik, hogy egy helyen alá kell fűteni gázégővel, erre egy másik helyről elvesz hőt (szóval ott hideg lesz), és egy harmadik helyen pedig leadja mindét helyről felvett hőt. Így van? Tehát még akkor is előnyös használni, ha fűteni akarunk vele, mivelhogy nagyobb hőt ad le, mint az a hő, amit befektettünk.

Kérdésem: A kimeneti hővel lehetséges újra befűteni a hőszivattyú kazánját? Ha ez működne, öntartó lenne, az ingyenenergia lenne a semmiből.
Mit gondoltok?