cseik Creative Commons License 2011.02.15 0 0 1846

nyilatkozat alapu a bizonyítás. régi tulajdonos, szomszéd vagy akárki azt nyilatkozza, hogy x éve ott van - és a hatóság ennek ellenkezőjét nem tudja bizonyítani - akkor az ott volt.

 

nem mérvadó a térképkivonat és a használatba vételi engedély sem. hisz azzal, hogy nem szerepel a használatba vételiben még nem bizonyított, hogy nem is volt ott.

jelen helyzetben az utolsó (időrendben) valószínüsíthető doksi az az építési engedély, amiben viszont szerepelni kell minden építménynek és ennek valóságosságát az éphatnak helyszíni szemlével kell ellenőrizni.

 

persze készülhetet légifénykép, amin nincs ott pl. 2005-ben. a légifotózást elég sok helyen megcsinálták 2003 - 2007 között.

 

viszont ha készült légifotó amin látszik, vagy a közvetlen szomszédos ingatlanokra építési engedély lett kiadva azután, hogy a nyilatkozat szerint épült, akkor ezeket úgy kell tekinteni, hogy a hatóság tudomására jutott és ilyenkor a 2 éves elévülés játszik.

 

sok igazság van az eddig elmondottakban, de:

az építési engedély nélküli garázzsal sem az eladó, sem te nem követtél el semmiféle jogsértést, főleg, hogy az adásvételiben épületként nem szerepel a garázs. egyedül az engedély nélküli építés ütközik a jogba. ahhoz, hogy ennek pénzügyi következményei alól mentesülj, javasolt valamilyen módon bizonyítani, hogy a vételkor állt. ez lehet hirdetés, fénykép, a tulaj nyilatkozata vagy akár a gugli műholdképe.

Előzmény: beci77 (1842)