Néhány ötlet olyan ételekhez, amiket nyugodt szívvel ehetünk, és még a család többi tagja is szívesen fogyaszt, csak esetleg ők egészségtelenebb köretekkel:-))
Főételek:
- párolt/roston sült hal salátával vagy párolt zöldségekkel
- párolt/roston sült csirkemell ( bőr nélkül ) salátával vagy párolt zöldségekkel
- római tálban sült ( zsír nélkül) csirke
- rakott zöldbab
-rakott karfiol
-rakott kelkáposzta
- rakott savanyú káposzta
- rakott krumpli
- székelykáposzta
- töltött paprika
- töltött karalábé
- töltött gomba, töltött zöldségek ( pl. hagyma, paradicsom, burgonya)
- főzelékek ( bab, borsó, kelkáposzta, burgonya, lencse stb.)
- gombapörkölt
- pörköltek sovány húsból ( csirke, pulyka, marha, sovány sertés)
- csőben sült zöldségek, sovány húsok
- paradicsomos-hagymás bab/chilis bab
- hagymás máj
- resztelt máj
- omlett zöldségekkel
- zöldségfelfújtak
És minden egyéb, amiben nincs zsíros hús, kenyér, tészta, cukor. A fenti ételekhez sem szabad kenyeret enni ( bár tudom, hogy ez sokmindenkinek komoly lemondást jelent, én szerencsére nem szoktam főzelékekhez, egytálételekhez sem kenyeret enni)
Levesek:
Gyakorlatilag minden leves, amiben nincs zsíros hús, vagy tejszín ( bár a tejszín helyettesíthető zsírszegényebb tejtermékekkel)
Én mostanában mindig főzök levest, sokszor csak ez az ebédem, telít, de kalóriaszegény, és a szükséges folyadékbevitel jelentős részét is biztosítja.
Köretek:
- párolt/ pirított zöldségek
- saláták ( ízlés szerinti, alacsony kalóriartartalmú hozzávalókból kutyulva )
- rizs párolva, főzve, akár zöldségekkel felturbózva ( azért rizsből is módjával)
- burgonya főve/ héjában sülve/ tepsiben kevés olajjal sütve ( ebből is módjával )
- párolt édes vagy savanyú káposzta
- tészta helyettesítésére: zöldségből készült nokedli ( ezt még nem próbáltam, de nemrég találtam a neten a receptjét) esetleg kukoricakása ( ezt már próbáltam: kukoricadarát vízben megfőzöm, lehűtöm, ezután kanállal kiszaggatom egy tányérra és mehet mellé pörkölt vagy bármi más szószosabb kaja. Persze ennek is elég magas a kalóriatartalma, úgyhogy csak végszükség esetén és keveset érdemes enni belőle)
Az "édességekről" már írtam korábban néhány ötletet.
Ha valakinek van más jó receptje, ötlete, arra kérem, tegye közzé!