aranyhal32 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 520

Néhány ötlet olyan ételekhez, amiket nyugodt szívvel ehetünk, és még a család többi tagja is szívesen fogyaszt, csak esetleg ők egészségtelenebb köretekkel:-))

Főételek:

- párolt/roston sült hal salátával vagy párolt zöldségekkel

- párolt/roston sült csirkemell ( bőr nélkül ) salátával vagy párolt zöldségekkel

- római tálban sült ( zsír nélkül) csirke

- rakott zöldbab

-rakott karfiol

-rakott kelkáposzta

- rakott savanyú káposzta

- rakott krumpli

- székelykáposzta

- töltött paprika

- töltött karalábé

- töltött gomba, töltött zöldségek ( pl. hagyma, paradicsom, burgonya)

- főzelékek ( bab, borsó, kelkáposzta, burgonya, lencse stb.)

- gombapörkölt

- pörköltek sovány húsból ( csirke, pulyka, marha, sovány sertés)

- csőben sült zöldségek, sovány húsok

- paradicsomos-hagymás bab/chilis bab

- hagymás máj

- resztelt máj

- omlett zöldségekkel

- zöldségfelfújtak

És minden egyéb, amiben nincs zsíros hús, kenyér, tészta, cukor. A fenti ételekhez sem szabad kenyeret enni ( bár tudom, hogy ez sokmindenkinek komoly lemondást jelent, én szerencsére nem szoktam főzelékekhez, egytálételekhez sem kenyeret enni)

Levesek:

Gyakorlatilag minden leves, amiben nincs zsíros hús, vagy tejszín ( bár a tejszín helyettesíthető zsírszegényebb tejtermékekkel)

Én mostanában mindig főzök levest, sokszor csak ez az ebédem, telít, de kalóriaszegény, és a szükséges folyadékbevitel jelentős részét is biztosítja.

Köretek:

- párolt/ pirított zöldségek

- saláták ( ízlés szerinti, alacsony kalóriartartalmú hozzávalókból kutyulva )

- rizs párolva, főzve, akár zöldségekkel felturbózva ( azért rizsből is módjával)

- burgonya főve/ héjában sülve/ tepsiben kevés olajjal sütve ( ebből is módjával )

- párolt édes vagy savanyú káposzta

- tészta helyettesítésére: zöldségből készült nokedli ( ezt még nem próbáltam, de nemrég találtam a neten a receptjét) esetleg kukoricakása ( ezt már próbáltam: kukoricadarát vízben megfőzöm, lehűtöm, ezután kanállal kiszaggatom egy tányérra és mehet mellé pörkölt vagy bármi más szószosabb kaja. Persze ennek is elég magas a kalóriatartalma, úgyhogy csak végszükség esetén és keveset érdemes enni belőle)

Az "édességekről" már írtam korábban néhány ötletet.

Ha valakinek van más jó receptje, ötlete, arra kérem, tegye közzé!