Hierro Nyh. Creative Commons License 2011.02.13 0 0 5

 Közép-Európa oktatáspolitikájában az is fontos, hogy többé egyetlen egy politikai erő se magyarázhasson be semmilyen történelmi torzítást se a híveinek. Ezért Közép-Európa népei számára fontos, hogy 1000 éves közös történelmünk megítélésében közös nevezőre jussunk. Hiszen pl. Jelašić lehet ma nálunk „gyáva, aki fut”, a horvátoknál pedig nemzeti hős. A legkényesebb kérdés Trianon megítélése, ami szerintem a tipikus példája a nyugati hatalmak „oszd meg és uralkodj” politikájának. De említhetnénk a történelmi okok miatt hideg lengyel-litván viszonyt is, amit diplomáciai úton rendezni kellene.

 

Azt azért ne várjuk, hogy teljesen egyformán ítéljünk meg mindent, például fociban sem várhatjuk, hogy a németek Bernre, a csehek és szlovákok Marseille-re, a szovjet utódok Irapuatóra, a szerbek és montenegróiak az Üllői úti 1-7-re ugyanúgy emlékezzenek vissza...

 

Viszont a közismert újságírói ars poetica apró módosításával "a tény szent, a vélemény szabad" szellemiségnek kellene meghatározóvá válnia.

 

Ami még fontos lenne az oktatásban, hogy törekedjünk egymás országának alaposabb megismerésére. 

 

Irodalomból tanulunk Homéroszról, Dantéról, Shakespeare-ről, Moliere-ről, Goethéről, Tolsztojról, történelemből az ókori Hellászról és Rómáról, Nagy Károlyról, Nagy Ottóról, a Tudorokról, a Bourbonokról, Cromwellről, Napóleonról, Bismarckról, Garibaldiról, Leninről, Mussoliniról, Sztálinról, Churchillről, Rooseveltről, Mao Ce-tungról, Reagenről, Gorbacsovról, ének-zenéből Bachról, Vivaldiról, Haydról, Beethovenről, Mozartról, Schubertról, Verdiről, Wagnerről, Csajkovszkijról, Prokofjevről, na de tudnánk-e hirtelen cseh, lengyel, szlovák, észt, lett, litván, szlovén, horvát, szerb, bosnyák, román, bolgár irodalomból, történelemből, zenéből neveket? Zeneszerzőként Chopint talán, de hányan tudnák azt is, hogy milyen nemzetiségű volt? A Sztálin, Hruscsov, Brezsnyev, Gorbacsov névsor bizonyára sokaknak ismerős, idehaza tudjuk, ki volt Rákosi, Nagy Imre, Kádár, és a környező országokból?  Ceausescu elvtárs neve bizonyára ismerősen csengene, Tito marsall esetleg mint "láncos kutya", na de hányan tudnák, ki volt Gottwald, Dubcek, Husák, Bierut, Ochab, Gomulka, Jaruzelski, Groza, Gheorghiu-Dej, Dimitrov, Zsivkov? Akik ismerik Hitler és Mussolini nevét, mennyit tudnak arról, ki volt Tiso, Antonescu, Pavelic? Tudjuk-e, hogy amit az Árpád-ház jelent nekünk, mely országoknak jelenti azt a Piast vagy a Przemysl dinasztia? Tudjuk-e, miként értékelik az általunk Nagynak nevezett Lajost királyt másik országában, Lengyelországban? Mindeközben meg vagyunk sértődve, ha egy nyugati nem tudja kapásból, ki volt Hunyadi János, Mátyás király, Rákóczi, Széchenyi, Petőfi, Kossuth, pedig idehaza sokszor ugyanígy vagyunk a környező országokkal, sőt gyakran sikk lenézni mindazt, ami az Elbától keletre van és nem a miénk.

Előzmény: farigó82 (-)