mmormota Creative Commons License 2011.02.09 0 0 59906

"Gyakran lehet találkozni azzal a vélekedéssel, hogy az óraparadoxon kísérlet – a földkerülés – lényegileg körmozgás, melyre másmilyen fizikai törvények vonatkoznak."

 

Ez egy egyszerű dolog, csak ne bűvös szavakban gondolkodj hanem próbáéd megérteni a lényeget.

 

Az a fontos, hogy inerciarendszerben egyik gép hosszabb utat tesz meg mint a másik. Amelyik szembe megy a Föld forgásával, az nem megy teljesen körbe, míg a másik többet tesz meg egy teljes körnél. Hosszabb utat tesz meg.

Ez közvetlenül látható egy olyan inerciarendszerben, melyben a Föld középpontja áll. De nem csak ebben, hanem minden inerciarendszerben hosszabb az egyik gép útja mint a másiké. 

 

A Föld felszínéhez képest persze egyforma utat tesznek meg. De ebben az esetben a Föld felszíne nem elég jól közelít egy inerciarendszerhez, mert forog, és ez a forgás pot elfedi azt a lényeges dolgot hogy egyik gép hosszabb utat fut be mint a másik.

 

Figyeld meg hogy nem valami misztikus körmozgás vagy egyéb értehetetlen magasröptű dolog miatt van ez így, hanem egyszerűen azért mert egyik gép hosszabb utat fut be mint a másik, csak ez a felszinhez képest nézve nem nyilvánvaló. De azonnal nyilvánvalóvá válik, ha inerciarendszerben nézzük, ahogy az is nyilvánvalóvá válik, miért nem jó a felszín mint "közelítő inerciarendszer" ebben az esetben. És miért elég jó akkor, ha nem kerülik meg a Földet, csak ide-oda mozognak a száéoptikás dobozok a felszín egy kis részén.

 

Így már érthető?


Előzmény: Törölt nick (59897)