htibor1973 Creative Commons License 2011.02.06 0 0 2185

Nekem volt K200D-m kb. másfél évig, és mindent összevetve nagyon jó kis váz, de megvannak a maga jellemzői. Nyilván nem véletlenül volt belépő szintű gép. A gép előnyeit már hallottad, én leírom a hátrányait.

 

Akku: én nem tudtam arról, hogy csak bizonyos fajta AA-s akkut szeret, emiatt volt az elején rossz tapasztalatom. Tényleg az Eneloop a legjobb, ezzel többé-kevésbé használható, de annak is vannak hibái egy dedikált akkuhoz képest: töltés kijelzés, sokkal kevesebb képet tudsz csinálni, a csere meg macerás, főleg ha sietned kell mondjuk egy rendezvényen. Én személy szerint nem szerettem benne azt, hogy nem saját akkuja van, mindig a legkellemetlenebb pillanatban merült le.

 

Alexpo: általában 1/3-2/3 FÉ-el exponál alul, ez a csúcsfények miatt van. Ki kell tapasztalni, hogy melyik objektívvel, milyen szituációban milyen korrekció kell. Utána nem zavaró. Az alap jpg beállításokkal kissé túlszaturált képet készít, ami bizonyos témákhoz illek, más esetekben zavaró. A fehéregyensúlyt gyakran elrontja, főleg beltéren vagy mesterséges megvilágításnál, kevert fényeknél. Ez sajnos jpg esetén határozottan probléma. Ha raw-ot használsz, akkor utólag ezeket lehet korrigálni, de ekkor is jól ki kell exponálni a képet, utána az utómunkánál sokkal kevesebb dolgod lesz.

 

Használtpiac: kicsi. Ha túl akarsz lépni a kitobjektíveken, akkor sanszos, hogy újonnan kell objektívet venned. Eladni is szinte lehetetlen árban. Persze ki lehet fogni.

 

AF: van ugyan 11 AF pont, de nem tartható kézben, hogy melyiket használja a váz. A középső pontot ki tudod választani, de a többinél a váz maga dönti el, hogy melyiket használja. Plusz, kissé dadogós a fókuszrendszere. Sok objektívet nem lehet bekapcsolt AF mellett kézzel felülbírálni. Én sokat használtam a manuális élességállítást.

 

Remek kis váz, különösen most így használtan. Nagyon nagy előnye még, hogy mind a váz, mind az objektívek viszonylag kicsik, emiatt könnyebb mozogni velük. Ennek ellenére jól kézbe lehet venni, kényelmes.

 

Én azt tanácsolom, hogy nézd meg a kiválasztott gépeket élőben valahogyan és utána dönts. Neked szerintem mindkettő meg fog felelni.

Előzmény: Imi1181 (2180)