* * BPO-700 * * Creative Commons License 2011.01.29 0 0 149

4,8-as erősségű földrengés volt 18:42-kor Budapesten. Búza utca, 7 emelet: mozgott az ágy és a csillár.

Fórumban olvasva érezték a XVII. kerületben is.

 

Földrengést észleltek Budapesten és a Dunántúlon szombaton 18 óra 42 perc körül, a földmozgás 4,2-4,8-as erősségű lehetett, és 38 másodpercig tartott. Károkról, sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint Oroszlánynál volt a földrengés epicentruma. Két budapesti épületben is károk keletkeztek.

 

Földrengés volt szombaton kora este Magyarországon. A dunántúli epicentrumú földrengésről Budapesten kívül Gödről, Környéről, Székesfehérvárról, Budaörsről, Pécsről, Dorogról valamint Tatabányáról is érkezett jelentés.

A GFZ Potsdam földrengésfigyelő szerint a Richter-skála szerinti 4,8-as erősségű rengésről volt szó. Az USGS tudományos oldal 4,2-es erősségű földrengésről számolt be. Az oldal adatai szerint Győrben és Pozsonyban is érezni lehetett a rengést.

Az MTI információi szerint a földmozgást Dél-Szlovákiában is lehetett éreni. A Markíza televízió jelentése szerint háromnegyed hét előtt néhány perccel 3-4 másodpercig földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban és néhány más városban is.

Az elmúlt időszakban Európában csak Lengyelországban voltak kisebb földmozgások. Ám ezek közül egyik sem érte el a ma észlelt magyarországi földrengés erősségét. Magyarországon 1985-ben Berhidán lehetett ilyen erősségű földmozgást érezni - hangzott el az MTV Híradó című műsorában.

Több forrás szerint is a Komárom-Esztergom megyei Kecskéd és Oroszlány közelében volt a szombat esti földrengés epicentruma. Takács Károly, Oroszlány polgármestere a Híradónak elmondta, hogy a városban nagy morajlás volt hallható, és egyelőre csak arról tud, hogy egy tízemeletes ház falán nagy repedés látható. AZ MTI szerint két budapesti, III. kerületi panelépületben is károk keletkeztek a szombat esti földrengésben.

A Kárpát-medence és azon belül Magyarország területe az igen alacsony földrengés-kockázatú régiók közé tartozik. Évente valamivel több, mint 100 olyan földrengést észlelnek a szakemberek, amelyeknek a Richter-skálán mért erőssége, azaz magnitúdója 2,5 alatti. Ezeken felül évente átlagosan öt már érezhető, azaz 2,5-3-as magnitúdójú rengést is regisztrálnak - írta az Origo egy évvel ezelőtt készült cikkében. A cikk szerint jelentősebb károkat okozó, 5,5-6-os magnitúdójú földrengés az eddigi adatok alapján átlagosan 50 évenként fordult elő, de a szombati magyarországi rengés a jelek szerint ezt az erősséget nem érte el. Az írás idézi a magyar kutatók arra vonatkozó becslését, hogy mi történne egy rendkívül erős, 7-es erősségű rengés esetén a fővárosban. Eszerint a város belső kerületeiben a házak nagyrészt összedőlnének, de a külső kerületekben lévő panelházak dobozos szerkezetük miatt valószínűleg állva maradnának.

 

Az m1 19:30-as híradójában is megemlítették: Ilyen erősség (4,8) Magyarországon erősnek számít. Győrben is, Székesfehérváron is az emberek kimentek az utcára és tartanak az újabb rengéstől. Budapesten leginkább a III. és a XI. kerületben érezték.