Viktória FC Creative Commons License 2011.01.28 0 0 8018

Kedves Sir!

 

A Vasvármegyei Sport Egylet két kerékpár egylet egyesülésével jött létre 1893-ban. Az egyik a Pannonia KE a másik a Sabaria KE.

A Sabaria Kerékpár Egylet volt a régebbi, ami 1877-ben alakult és ezért ünnepeltették 1977-ben a több egyesület összevonásával 1974-ben vagy 1975-ben létrehozott Sabaria SE-vel a 100 éves jubileumát. Tehát első szakosztály a kerékpár volt a későbbi SZSE-ben. Városi egyesület révén minden réteg megfordult itt ,más és más érdekkel! Ez okozta, hogy egyesületen belül különböző csoportosulások jöttek létre! Sőt új sportágak megjelenését sem mindenki fogadta örömmel. Igy a gazdag iparos és kereskedő rétegből (nagyrészt zsidó kereskedőkről volt szó) többen nem osztották a többség véleményét, igy először létrehoztak egyesületen belül egy csoportok, amely Acél néven játszotta mérkőzéseit. Ezt követően 1912-ben kiváltak és megalakították a Szombathelyi Iparosok és Kereskedők Magyar Testgyakorló Körét (SZIKMTK), hasonulva a Budapesti MTK-hoz, amellyel később is jó viszonyt ápoltak, hisz több túrát az MTK engedett át a Szak-nak és később a Sabariának is (pl. Kuba, Mexico és kényszerből az USA túrát).

1913-ban vették fel a SZAK nevet kék-sárga színnel. Nagyrészt erre az egyesületre, illetve játékosaira és vezetőire épülve jött létre a profi Sabaria majd Sabaria FC, amely sosem tudta kiheverni az amerikai turnét, ahol két new yorki manager (Forgach és Kovach)

lelépett a csapat teljes amerikai bevételével. A turát azért vállalták, hogy rendbe hozzák a club büdzséjét, de sajnos végül is 1931-ben ez okozta csődjüket. Nem tudták kiheverni ezt az anyagi veszteséget!

Előzmény: sir general eugene (8009)