Törölt nick Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1984

Hát azt nem vállalom, hogy halljátok, de leírom szívesen :)

 

Szóval először is eldöntöd, hogy karikát sütsz, vagy lapokat. Ha lapot, akkor mehet az 1 tojás, 2 dkg liszt, 2 dkg cukor (lsd 1 púpozott ek). Ha karikát, akkor lisztből 2,5 dkg kell tojásonként, ezt vagy kimérlegeled, vagy saccperkábé átváltod púpozott evőkanálra :) A tojás sárgáját a cukor (szemre kb) 1/3-ával fehéredésig kevered, a fehérjéket elkezded felverni, és fokozatosan hozzáadod a maradék cukrot. Nem egyszerre, hanem ahogy habosodik, egy része, aztán kevered kicsit, megint, stb, azért nagyon elaprózni sem kell :) kemény habot versz. Sárgáját beleöntöd a fehérjehabba, és hatalmas nagy, belülről kifelé mozdulatokkal, fakanállal beleforgatod nagyjából, hozzászitálod a lisztet, ezt is óvatosan beleforgatod (a legjobb, ha belülről kifelé mozdulattal forgatod a cuccot, és közben a másik kezeddel forgatod a tálat, irtó hamar be lehet dolgozni). Az előkészített formába beleöntöd (formának csak az alját kenjük, vagy tegyünk rá sütőpapírt), elegyengeted, egyes iskolák szerint kihúzod a széléig kvázi homorúvá téve a tésztát, mindegy. Ha lapot sütsz, sütőpapírra kikened kb fél centi vastagon. 160-180 fokra előmelegített sütőbe tolod, ha lapot sütsz, rácsukod az ajtót, mert neki mindegy, ha szép színe van, kész, kiveszed. Ha karikát, akkor kitámasztod egy fakanállal az ajtót (vagy ha király sütőd van, akkor megáll magától is résnyire :) ). Szépen megsütöd, nem tűpróbázol, hanem megnyomogatod óvatosan a tetejét, ha jól hallhatóan "recseg", és visszaugrik, akkor kész. Kiveszed, ha lap, alávágsz, ha karika, lelisztezed vékonyan a tetejét, és felfordítva egy rácson hagyod langyosra (vagy teljesen, ahogy a napirend engedi) hűlni. Kivágod a formából, és kész. (Ha alj nélküli karikában sütöd, akkor sütőpapír a karika alá, és a papírral együtt fordítod fel, csak akkor húzod le róla, ha már kihűlt.)

 

Ez így leírva tök macerásnak tűnik, de nem az :)

 

Kakaós piskóta esetében a liszt kb 10%-át lehet kakaóporral helyettesíteni, nálam a kicsit több még nem okozott galibát :)

 

Amióta így sütöm, nem volt piskóta, ami összeesett volna, pedig huszontojásokból is készült már. Finom könnyű, habos :)

 

Előzmény: Törölt nick (1983)