sancibácsi Creative Commons License 2011.01.25 0 0 1943

Nagyon örülök, hogy végre nem a fejszék, hanem a viccek repkednek mostmár :-))

Mondhatnám én is, hogy a csrnobili robbanás után nem világított a saláta, tehát jóízűen elfogyasztottam, sőt másnak is azt ajánlom:-))

Kedves Vackor! Én sem igazán akartam ebbe, az egész külső-belső levegő ellátásos dologba belefolyni, inkább a számokra igyekeztem volna terelni a szót, hogy mindenki megérthesse mennyi 2*2.

De inkább elmesélek egy kis történetet, hogy a dolgot szemléltetés képpen, ami 3-4 éve történt:

Építésvezetőként dolgoztam egy generálkivitelező cégnél (magasép-ő technikus végz.). Az egyik családi (iker)házrész gipszkarton szerelését a tulaj kivette sk kivitelezésre (?). A munka végeztével a villanyszerelők a nappali mennyezetén szerelvényeztek (spot lámpákat, alulról kartonozott, szigetelt tető volt födém nélkül, egy tetőtérhez hasonlóan). Az egyik v.szerelő hív, és panaszkodik, hogy nem tudja fent meggyújtani a gyufát, a kivágott lyukon annyira jön be a cúg! Mondhatnánk, hogy inteligens épület, védi a benne tartózkodók életét:-((

A helyzet mégsem volt ilyen rózsás. Csak a párazáró fóliát nem vitték le amíg kellett volna, és a talpszelemennél a csatlakozást nem oldották meg korrektűl. Mivel kint nagyon erős volt a szél, ezért 'befújt' a pici illesztéseken, tömítetlenségeken, és a lámpa számára kifúrt lyukon olyan erőssen fújt a lakásba, amit én elképzelni sem tudtam volna!

De hogy témánál maradjunk biztosan látott mindenki régi gerébtokos ablak előtt libegő függönyt. De egy háznál ezenkívül számos látható (padlásfeljáró ajtó, ..) és láthatatlan (fal-födém csatlakozás, antenna, vagy más vezeték be-ki vezetése, pl külső falon kint-bent szemben lévő elektromos szerelődoboz, átfúrva....).

Nem kell mondanom, hogy a mai építőipar elment a gerébtokos ablakok mellett. Is.

Tehát épülnek úgy épületek, hogy szándékosan, odafigyelve kizárják az ilyen tömítetlenséget. Két okból is:

-nem azért költenek milliós összeget hőszigetelésre, hogy az energiát/pénzt ELLENŐRZETLENŰL dobják ki az ablakon....

-ha pedig gépi szellőztető ber. van, hogy a ventillátor/rekuperátor ne a ház LYUKAIN szívja be a kinti levegőt, amit kifúj, hanem csak az elhasznált benti levegőt.

Ezért utaltam arra, hogy:

-az egyik a légcsere mennyiség!

Mérlegre kell tenni, hogy megéri-e az égéshez szükséges 40 m3 levegő beengedése miatt 800-2.000 m3 meleg levegőt érdemes-e kicserélni (természetesen akinek olyan mértékben 'huzatos' a háza, hogy ez ablaknyitás nélkül is megy, annak nem kell ezen agyalni:-))

-a másik:

ha valakinek rekuperátoros/gépi szellőztetéses házába bárki NEM KÜLSŐ LEVEGŐ ELLÁTÁSÚ kályhát/kandallót/egyéb tüzelőberendezést kíván beépíteni, azt zavarja a francba, amíg baj nem történik. Ilyet nem is szabad beépíteni, aki megkísérli, az meg nincs tisztában vele, hogy mit csinál.

Egyébként is a kéményseprő vállalat átvételkor elsőként/másodikként a levegő ellátásról győződik meg. Miért jó utólag a gumit kivenni az ablakból, vagy lyukar fúrni a házra?