ZorróAszter Creative Commons License 2011.01.24 0 0 683

Kedves Slothien!

 

"Önmagába forduló logikai lánc, éppen Károlyi miatt nem tartottak ettől."
Amit 2011.01.17 11:18:50 (669) -nál idéztem, annak dátuma 1918. november 8.
Az Antantnak figyelembe kellett venne, hogy Károly bármikor megbukhat, és erélyesebb politikus lehet az utóda: akár Gömbös.
De szemlátomást ettől a variációtól se félt senki.

 

"A románoknak és szerbeknek meg mitől lett volna félelmetes hadseregük, mikor az előbbit a központi hatalmak úgy elverték hogy különbékét kellett kötnie utóbbi meg 4 éves egyenlőtlen harc és majdnem teljes kivérzés után épp csak újraszervezte magát."
A központi hatalmak és nem az ekkori magyar hadsereg.

 

"A nagyhatalmak erőivel meg azért kár példálózni, mert nem hogy 1918 végén nem tettek az angol/francia/amerikai seregek semmit, de még 1919-ben se nagyon akarták aktivizálin magukat Magyarország ellen."
A franciáknak szemlátomást az volt az álláspontja, hogy a kis-antant kaparja ki magának a gesztenyét. Csak akkor léptek volna közbe katonailag, ha a kis-antant esetleg nem bírt volna velünk, de bírt.

 

"Sajnos meg kell emészteni, hogy Károlyi mondott le a honvédelem esélyéről akkor amikor még ezt meg lehetett és meg is kellett volna próbálni. Hogy ezt saját hatalma érdekében vagy rózsaszín álmoktól hajtva a végeredmény szempontjából mindegy. Egyébként alighanem mindkettő. "
Az előző hozzászólásomban felsorolt jelek szerintem világosan mutatják, hogy semmilyen magyar hadsreg sem volt, legfeljebb a katonák egy része a kaszárnyákban maradt, és nem ment egyszerűen haza.
A hadrafogható egységek illúziója olyan, mintha a traumatológus egy 10 napos hulla sebeit próbálná ellátni. Persze lehet, de nincs sok értelme.

Előzmény: slothien (681)