Alice Creative Commons License 2011.01.23 0 0 870

Ne haragudj, de Sandersont Csernushoz hasonlítani egy kissé azért durva. Látom, nagyon a bögyödben van :)

 

Én kimondottan szeretem, ahogyan BS ír, és bár eddig csak a magyarul megjelent köteteit olvastam, az már elég volt hozzá, hogy folytatni akarjam a vele való ismerkedést. Éppen azt szeretem benne, hogy ötletesen, gördülékenyen ír, és -számomra- pár vonással úgy, de úgy fel tud vázolni egy egész világot, hogy teljesen elkapja a grabancomat vele. Van benne valami frissesség, és a történeteinek a sodra sokszor emlékeztet korábbi nagy olvasmányélményeimre. Berántani nagyon tud. Bejön az is, hogy széles rétegnek, több korosztálynak ír. Nem mondom, hogy el vagyok ájulva a szereplői jellemábrázolásától, itt több hézagot kell fejben kitölteni, mégis kellően színesen, filmszerűen peregnek előttem a képsorok. A női szereplőin különösen csiszolhatna, de ő másban jó. A gyorsaságát sem nagyon értem, majdnem sci-fibe illőnek találom, hogyan tud x idő alatt x mennyiségű könyvet megírni, de ha megnézzük a minőséget, annyit mondhatok, hogy igen, az írói szakma neki való, mert tehetséges. Letehetetlennek találtam a könyveit, és nagyon sokat kaptam tőle. Ami még nálam a jó könyv ismérve, hogy akárhányszor újra tudom olvasni, egyelőre ez Sandersonra is áll. A stílusához szerintem nagyban hozzájárul a kora is, hiszen egyelőre még csak a harmincas éveit tapossa. Nagyon kíváncsi leszek, hogy a későbbiekben miket fog írni és hogyan.

 

Az benne van a pakliban, hogy egy "megörökölt" regényt nem tud olyan jól megalkotni, mint egy sajátot. A WOT-os könyveihez akkor tudok hozzászólni, ha végre odaérek, hogy elolvassam őket, de még végig akarom olvasni az első 11-et előtte. Ha olyan Nynaeve-et tud írni, mint Jordan bácsi, akkor megeszem a kalapom, de ezt nem is várom el tőle, semmi értelme nem lenne. Azt viszont elvárom, hogy minden tőle telhetőt megtegyen más területeken, lelkes WOT rajongóként nem is fogom kímélni, ha valami nem sikerül jól.

 

Tudom, hogy nem sok értelme van ízléseket bizonygatni, csak annyit mondanék, hogy az olvasók többsége remekül el tudja dönteni, hogy adott könyv vagy író tetszett-e neki vagy nem. Különösen vicces a birkázós mondatod az itteni topiklakóknak címezve. Már bocs, de mintha kizártnak tartanád, hogy épeszű ember mindkét írót kedvelje :). Még egy fő jelen. Mindkettőjüket nagyon szeretem azzal együtt, hogy mindkét írótól mást kapok. Azt is fenntartom, hogy van bennük közös vonás is. Ha feltétlenül elemezgetni meg rangsorolni akarunk, persze, hogy Jordan a jobb író, 20 szempontot fel lehetne sorolni, hogy miben kiváló. Ettől Sanderson még egy jó író (mutassak rosszat? :). Én is olvastam Jordant szidó írásokat, naná, hogy nem esik jól, de meg nem lep. Van, aki már a Világ szeménél feladja. Sandersont meg legalább annyian szidják, mint ahányan dicsérik. Nem vagyunk egyformák.

Előzmény: nik2011 (864)