HG4I Creative Commons License 2011.01.22 0 0 233

Én elolvastam, mi több...

Nem újkeletű igény.

A múlt évben már nekifutottak a beszerzésnek, de valaki rájött (értékhatár + nincs felmentés), ezért a "kéziből" áttették tenderesbe....

 

Ami a cikket illeti:

A Mototrbo egyáltalán nem újdonság: 5 éves.

Nem a román taxirendszer a legeklatánsabb példája. Itthon is több rendszer üzemel már, ennél nagyobbak is (pl. Ferihegy, BA Rt.). Nem egy nagy durranás.

 

Arról pedig vitatkozhatunk a cikkben említett "szakértőkkel", hogy melyik rendszernek (EDR vs. Mototrbo) milyen kriptográfiai védelme van..... semmilyen. (Nem is kell - 1-2 alkalmazás kivételével.)

 

A beszerezni kívánt egyéb eszközöknek pedig pont az NNI feladatrendszerében igenis van létjogosultsága. Mást ne említsek: a rosszfiúkat akció közben hallgatni csak kézből programozható, összüzemmódos, nagy frekvenciaátfogású eszközökkel lehetséges.

(Próbálj meg EDR rádióval - mondjuk - ember/fegyver/drog/stb.csempészt hallgatni! Hehehe!) Csak hát az újságíró tyúkagyú - el sem tudja képzelni, hogy a speciális feladatrendszer különleges logisztikát, eszközöket és módszereket igényel.... Amelynek egy részét (de csak bizonyos részét) az IT igény tekintetében persze kiszolgálja az EDR is. Ezért logikus, amit az NNI szóvivője mondott: az EDR mellett fogják használni az új (régi, hagyományos, analóg) eszközöket.

/Egy adott eszköz, eszközrendszer adott feladatra készül, alkalmas. Másra kevésbé, vagy egyáltalán nem./

 

A cikk záró bekezdése maga a "csoda"!

Az ORFK valóban elégedetlen volt (részeiben ma is az) az EDR rendszer egyes szolgáltatásaival, ezeket terjedelmes, mérésekkel is alátámasztott átiratban jelezte is. Tudni kell, a megrendeléskor nem volt feltétel a kézi lefedettség teljes körű biztosítása, nem erre készült a rendszer. A gyakorlatban azonban sokszor szükség lett volna rá....

A szolgáltató folyamatosan végzett/zi a "hézagpótló" munkát....

Nagyobb a gond a "shengeni határövezeteinkben". Ott az eredetileg specifikált térerők eléréséhez nagyobb beruházásokra van szükség. Ehhez a költségvetés a 9/7 alfejezetben fejezeti tartalék címén külön pénzeszközt is rendelt......

Lásd itt: http://www.parlament.hu/irom38/10554/adatok/fejezetek/10_hiv.pdf

 

Hatalmas duma: a VIP személyeket védő Köztársasági Őrezred nem tudja használni a rendszert, mert lemaradt a bejelentkezések eleje, ami veszélyeztette az akciók sikerét,

 

Az őrezred nem akciózik! Erre nincs jogosítványa. A biztosítási terv(ek)ben foglaltak szerint végzi felelősségteljes munkáját.

 

a kormányrendelet sem tért ki arra, hogy a legnagyobb felhasználó, a rendőrség egyes egységei külön rendszer kiépítését is kérte volna.

Az idézett rendelet az EDR-ről szól. Miért említené, hogy a Matávtól hány vonalat fizet elő, vagy hány GSM telefont rendel a @fontól, avagy hány telefaxot üzemeltet...?

 

Summa summarum: miért baj (ahogyan az újságíró azt sejteti), ha "Frici bácsinak" a vonalas telefonján kívül van egy mobil telefonja és mellette az unokája vett neki a bóóóótba egy PMR446-os rádiót is???? (Mindegyik másra jó)

Ez így van rendjén.

 

üdv.

 

 

 

 

Előzmény: sawed (232)