CiluHS Creative Commons License 2011.01.21 0 0 1802

A víz leengedése nem sokat ér, különösen, ha nem egyenként lettek nyomás alatt a radiátorok az alsó szelepen "leengedve", de inkább átmosva. Ez kihozza a "darabokat", de ettől még marad benn bőven, a víz az olajat nem oldja, de a vízáram magával viszi, ami épp lejött. Én Sentinel X300-zal oldottam ki az olajat. Brutálisan fekete víz jött ki ahhoz képest, hogy előtte már a radiátoroknál az iszap le lett szedve.

 

Arra számítani kell, hogy a mosásnál a feloldódó olaj a HMV hőcserélőbe (ha kombi az eszköz) ki fog csapódni a hideg felületen, így azt a leürítésnél-öblítésnél külön érdemes kisavazni, rozsdamentes acél, bírnia kell.

 

És a vegyszeres kezelés után is érdemes a radiátorok aljánál is kiereszteni, a nagyobb darabok lerakódva ott várják a kiutat...

 

Egy jő mérési lehetőség, hogy a veszeres kezelés előtt megnézed a radiátor alsó leürítő csavarját, hogy belül milyen fekete a fényes helyett, majd a kezelés után megnézve már majdnem tiszta...

 

Mivel a kezelés leszedi az olajat, ami a sok kára mellett azért óvta a rendszert, valamilyen korrózióvédő adalékot be kell keverni a feltöltésnél (lehet jóval erősebbre, úgyis kell a légtelenítések miatt utántölteni. A Sentinelnél ex az X100, de van egy Fernox termékcsalád, abban is van mosó és védőszer is új rendszerekhez. A magyar gyártmányokban én nem találtam olyat, ami az új rendszerek előzetes leápolására volna való, mind a régi típusú iszaphoz van, azzal pedig itt sokat nem lehet kezdeni. Ott is van egy "cső őr" nevű szer, csak nem tudom, hogy az a mostani műanyag-réz-alu világban mit tud, mert a vegyészek szerint mindegyik anyag más típusú iszapot generál, p. a műanyag csöveg az aluminimum tartalmuk miatt a már sajnálatos módon megismert vörösiszapot termelik bele a fűtővízve, és egy modern megelőző löttynek már ezt is meg kell tudnia akarályozni.

 

Persze lehet, hogy van már hazai szer is, csak nem lehetett sehol kapni, ahol kerestem...

Előzmény: djetta (1799)