slothien Creative Commons License 2011.01.20 0 0 681

"De a legfontosabb, hogy semmi jele annak, hogy bárki is tartana attól, hogy bármely lehetséges magyar kormány 400 ezres vagy akárcsak megközelítő létszámú haderőt tudna felállítani. Károlyi pláne"

 

Önmagába forduló logikai lánc, éppen Károlyi miatt nem tartottak ettől. De komolyan javaslom a még a Vörös Hadsereg hadjárata előtti események tanulmányozását, ugyanis nem nagy túlzás azt állítani, hogy csehszlovákok addi jöttek amíg valaki rájuk nem lőtt tulajdnoképpen a határ teljes hosszában.

A románoknak és szerbeknek meg mitől lett volna félelmetes hadseregük, mikor az előbbit a központi hatalmak úgy elverték hogy különbékét kellett kötnie utóbbi meg 4 éves egyenlőtlen harc és majdnem teljes kivérzés után épp csak újraszervezte magát.

A nagyhatalmak erőivel meg azért kár példálózni, mert nem hogy 1918 végén nem tettek az angol/francia/amerikai seregek semmit, de még 1919-ben se nagyon akarták aktivizálin magukat Magyarország ellen. 

 

Sajnos meg kell emészteni, hogy Károlyi mondott le a honvédelem esélyéről akkor amikor még ezt meg lehetett és meg is kellett volna próbálni. Hogy ezt saját hatalma érdekében vagy rózsaszín álmoktól hajtva a végeredmény szempontjából mindegy. Egyébként alighanem mindkettő.

 


Előzmény: ZorróAszter (679)