petitkata Creative Commons License 2011.01.19 0 0 1056

Röpke fél évig nem nézek a topikra, és máris klassz nyersetetéses hozzászólásokat találok, hurrá!

 

Mi másfél hónapja tértünk át erre a "vallásra" :). Volt olyan kutyám, aki az első napokban csak fintorgott, megfogta majd kiköpte a húst, két hét alatt fokozatosan, a faló többiek irigyelve kezdte el enni. Ő tápon nőtt fel eredetileg.

A mai napig szeretem nézni, ahogyan mindegyik más technikával eszi, van, aki egyáltalán nem használja a lábát tépéskor - ő az, aki nehezen fogadta el a húst - van aki profin, percek alatt végez, és olyan is, aki belsőségeket, zsírokat, húsokat cafatol le a csontról és csak utána ropogtatja el a többit. A bulldogom rendszerint behabzsol, majd elballag, kihányja, újraszemezgetve megeszi. Próbáltam, hogy távolabb etetem, hátha azért csinálja, mert félti a nagyoktól a kajáját, de a ház másik végében is ugyanezt csinálta, így ráhagytam.

Aki hirtelen végez, az meg is hízott - pofátlanul ellopta a bénáskodó többiekét, ezért mostmár ő evés után rögtön megy vissza a kutyás szobába és csak akkor jöhet ki, ha a többiek végeztek.

Nekem a táptól folyton úgy néztek ki a kutyák, mint akik éheznek, szikárak voltak. Most sokkal jobban tetszenek, viszont nagyon figyelnem kell arra, hogy ne hízzanak el, többet kell mozgatnom őket, igaz, jobbkedvűnek is látom őket.

Tápos időkben a csapatomban nyoma sem volt a kajaféltésnek és az evés közbeni agressziónak, (egy kerti padra letettem öt tálat, egymástól öt-tíz centire ettek) most ugyanúgy falkában etetek, de figyelek rá, hogy ne menjenek be egymás "aurájába" mert védik, féltik a finom falatot, gyakran jelzik hörgő morgással, hogy hajlandóak harcolni érte, ha arra kerül a sor.

Nem mondom, hogy nincsenek bennem kétségek - pl hogy ha hirtelen ilyen javulás van, az biztosan valami hiányt jelez a korábbi etetésben, de azt is, hogy előbb utóbb ez átcsaphat túladagolásba - és sokan hülyének is néznek, javasolják, hogy legalább valamennyi tápot adjak a kutyának, mert az mégiscsak kiegyensúlyozottabb, de egyelőre ez a nyers etetés hozta a legjobb eredményt a sok próbálkozás után.