Vasti Creative Commons License 2011.01.18 0 0 394

Helló!

 

Tudom, hogy ez egy maradi nézet, és nem is vagyok szakember: de átalgemberként azt mondom, hogy nem!

 

Nem szabad mindent teljesen lezárni a pár ezer forinttal alacsonyabb fűtésköltség miatt... Kell bejönni friss levegőnek, és el kell távoznia a párának, elhasznált levegőnek.

 

Mondjuk mi abban a "szerencsés" helyzetben vagyunk, hogy egy 20 éves társasházi lakásba költöztünk kicsit több, mint egy éve ;-) Nyílt égésterű a kazánunk, amit pár hónapja cseréltettem le, de maradt nyílt égésterű. A fürdőben és a WC-ben ezen kívül van még "gravitációs" szellőző, tehát folyamatos légcsere van a lakásban.

A ház az akkori mércével mérve jól szigetelt, az ablakok Termolpán üvegezésűek, szóval így a hőveszteség szerintem nem jelentős, és 80m2-en, az állandó enyhe légcsere és a 6-8, és 15-22 óra között 22 fokra állított termosztát mellett (két kisgyerek van) szerintem bőven elfogadható volt a gázszámlánk még a régi őrlángos kazánnal is - az új, modern kazánnal meg még nincs statisztika, mert az igazat megvallva én nem nézegetem a gázórát, csak a befizetett pénzt tudom ;-)

 

Mit mondjak? Egy új építésű, agyonszigetelt, hermetikusan lezárt társasházi lakásból költöztünk ide, amiben határozottan rosszabbul éreztük magunkat! Turbós kazán, a fürdőben és a WC-ben pedig időzítve lekapcsoló ventillátor volt. Hiába tetettem minden ablakra Aereco szellőzőt (amit aztán nyitott állásra tettem mindig), úgy éreztük, 4 ember elhasználta az oxigént...

Nem volt jó! Folyt az ablakokon a pára, ha száradtak a ruhák, penészesedett néhány sarokban a fal, ahhoz képest ez a lakás - kész felüdülés. Oxigénnel működik az ember, na ;-)

 

Szóval ha nagyon szigetelt lesz a házad, ami persze jó, és kell, azért szerintem a folyamatos légcseréről gondoskodj...

 

Üdv: Vasti

 

Előzmény: szab-ka (393)