ösztöke Creative Commons License 2011.01.18 0 0 57

>"Hmm...nem értem a dolog logikáját... Isten kiválaszt embereket arra, hogy bűnöket megbocsássanak vagy megtartsanak? Minek? Pláne ha nem is tudja senki, hogy az illetőnek ilyetén felhatalmazása van...

Tényleg nem értem. :("

Mert Isten bevonja az embert is abba a munkába, hogy az Ő igazsága és akarata teljesüljön a földön,  (van egy ilyen is az írásban, hogy kicsoda az ember? ... aztán elmagyarázza, és végülis Krisztussal hozza párhuzamba a zsidó levél írója), ezért küldte a prófétákat is, az egyházat pl. az igazság oszlopának is mondja az írás. (amúgy miért ne tudhatna róla, aki ilyet kap?)

>"De hát ugyanakkor meg azt hozod példának, hogy Jézus rájuk lehelt. Ez azért ma nem így működik." 

Nem a mód a lényeg, hogy vki hogyan vesz Szent Szellemet. Pál pl.: másképp kapta a felhatalmazását és apostolságát, mint Péterék, de ugyanúgy nem embertől, nem ember választotta arra a munkára.

>"s ha ezt az egészet így kell érteni, akkor bármilyen futóbolond ráhozhatja a frászt az emberekre, hogy ő most a Szellem döntését hirdeti ki... van is erre példa, nem egy."

Nem játék ez, ha olyat mer mondani vki, amit nem Isten mond, Isten nevében, ahogy mondod, hogy a frászt hozza rád, akkor jaj neki, Isten nem nagyon csípi a hamis prófátákat, van is erre valami a törvényben:

V. Móz. 18:20. De az a próféta, aki olyat mer szólani az én nevemben, a mit én nem parancsoltam néki szólani, és a ki idegen istenek nevében szól: haljon meg az a próféta. 21. Ha pedig azt mondod a te szívedben: miképen ismerhetjük meg az ígét, a melyet nem mondott az Úr? 22. Ha a próféta az Úr nevében szól, és nem lesz meg, és nem teljesedik be a dolog: ez az a szó, a melyet nem az Úr szólott; elbizakodottságból mondotta azt a próféta; ne félj attól!

"Nekem valahogy érthetőbb az a felállás, hogy ne ítéljünk, mert nem a mi dolgunk az, hanem Istené..." -

Valóban nem emberé az ítélet, viszont a felhatalmazott Isten itéletét mondja ki, nem a sajátját, az pedig igen biztos. (ha nem, akkor a felhatalmazott hamis, a hamis küldött, ami a Jelenésekben is van, hogy egyes gyülekezeteket Krisztus megdicsér, hogy megpróbálták azokat, akik apostoloknak mondják magukat és hamisnak találták: Jel 2,2) Sőt, az apostoli korban már az apostoli leveleket is hamisították egyesek, amiért is kellett Pálna úgy írnia, hogy a végén aláírja. (ősi digitális aláírás? :))

Előzmény: Aragorn (40)