giotti Creative Commons License 2011.01.15 0 0 31

Összeesküvés-elméletek:

Azért, mert üldözési mániád van, még nem biztos, hogy nem üldöznek... :))

Természetesen nincs a birtokomban a bölcsek köve, nem tudom a tuti jó megoldást. A már létező megoldások között találok olyanokat, amelyekkel részben vagy egészben tudok azonosulni.

A Vénusz Projekt kiindulási feltételeivel, alapjaival egyetértek, de magával a megoldással nem tudok azonosulni. Nekem kiköpött szép új világ a steril, szimmetrikus megtervezettségével. Utópiának tűnik.

A kulturális kreatívokkal tudok leginkább azonosulni. Ebből kinőhet valami, ami az átütő változást meghozza.

Az alapprobléma szerintem a pénzügyi rendszer. Ha csak azt elérnénk, hogy kamatmentesen lehessen pénzt kölcsönözni (kibocsájtani), a problémák nagy része rögtön megszűnne. Nem lennének mesterségesen előidézett gazdasági válságok, kisebb mértékű lenne az emberek eladósodottsága. Lehetőség lenne maradéktalanul visszafizetni a felvett hiteleket, hiszen a rendszerben erre elegendő pénz lenne. A mostani rendszerben a kamatok miatt eleve lehetetlen visszafizetni a hiteleket, mert kevesebb pénz van forgalomban, mint amit vissza kell fizetni.

Ha az államok visszakapnák a pénzkiadás jogát, nem adósodnának el a pénz kibocsájtói felé, nem lennének visszafizethetetlen államadósságok. Ergo: nem lennének kiszolgáltatottak a pénzvilágnak, nem lennének zsarolhatók, lehetne az emberek érdekeit szolgáló intézkedéseket hozni.

Na igen, de hogyan lehet ezt elérni?

Nyilván nem lehet a rendszert egyik pillanatról a másikra egy tollvonással, hatalmi szóval, vagy bárhogy megváltoztatni.

A változás gondolatának először a fejekben kellene megérnie, persze az első lépés az lenne, hogy minél többen felismerjék a problémát.

Aztán következhetne az "act locally". Kis közösségek saját, kamatmentes fizetőeszközt használhatnának, amelyet egyre többen elfogadnának, így ezek kiszoríthatnák a kamattal terhelt most használt pénzeket.

Mivel csökkenne az egzisztenciális félelem, rengeteg teremtő energia felszabadulna az emberekben, a félelem helyét átvehetnék a pozitív érzelmek. A változás fokozatosan az élet más területeire is átterjedhetne.

Előzmény: Törölt nick (30)