toloba Creative Commons License 2011.01.13 0 0 4049
Aggasztónak tartja a sajtószabadság szűkítését a svéd unióügyi miniszter

 

Svédország uniós ügyekért felelős minisztere, Birgitta Ohlsson csütörtökön a fővárosi Raul Wallenberg emlékműnél azt mondta: feltételezi, hogy a magyar kormány átvizsgálja az új törvényt és minden tekintetben megvédi a sajtószabadságot.

 

Birgitta Ohlsson az Európai Unió 27 tagállamának európai uniós ügyekért felelős minisztereinek informális gödöllői tanácsülésére érkezett Magyarországra. Az ülésen egyebek között megvitatják a soros magyar elnökség programját. A svéd uniós miniszter a Független Hírügynökségnek azt mondta: gratulál Magyarországnak, amely először lehet elnöke az EU-nak. Nagyon örülne, ha az elnökség alatt, ahogy a magyar kormány is kinyilvánította szándékát, sikerülne kidolgozni egy romastratégiát és visszaszorítani a kirekesztettséget. Birgitta Ohlsson fontosnak tartja egy európai Duna-stratégia megalkotását is.

Svédország és több uniós tagállam, valamint az Európai Bizottság és az EBESZ is kritizálta az új magyar médiatörvényt - mondta a svéd miniszter. Feltételezi, hogy a magyar kormány átvizsgálja az új törvényt és minden tekintetben megvédi a sajtószabadságot. Birgitta Ohlsson hangsúlyozta: a sajtószabadságot nem szabad szűkíteni, meg kell védeni, meg kell őrizni.

A fővárosi Szent István parkban álló Raul Wallenberg emlékműnél Sebes József, a Wallenberg Egyesület elnöke tájékoztatta a svéd minisztert arról, hogyan őrzik honfitársa emlékét. Az egyébként sárral megdobált emlékműnél Birgitta Ohlsson azt mondta: azért is kell megőrizni Wallenberg emlékét, mert sokat lehet tanulni tőle az emberi jogokról, az emberi méltóságról és a szabadságró.

 

http://hvg.hu/itthon/20110113_sajtoszabadsag_szukites_sved_miniszter#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2011_1_13