Akitlosz Creative Commons License 2011.01.12 0 0 147

"Ez a jövő idő valóban használatos volt, de eredetét tekintve ez a többesszámjel ugynaz, mint a mai is élő -mod(ik) igeképzőbokor, mely kezőigét képez, pl. fut -> futamodik 'futni kezd'. Ez a kezdőige értelmeződött át jövő idejűvé, mint ahogy az igekötős elfut is magában hordozza a jövő idejű aspektust (jelen idejkű használata csak most stb. időhatározókkal lehetséges). Sőt a mai futni fog konstrukció eredeti jelentése is 'nekifog futni, nekifog a futáshoz'.

Emiatt aztán egyáltanán nem biztos, hogy az -andó/endő igenév a jövő idejű használatból fejlődött ki, lehet, hogy párhuzamosan alakult ki (pl. futamodó > futandó), sőt még az is lehet, hogy ez volt előbb, és a jövő idejű használatott úgy vonták el belőle. A nem teljes ekvivalenciára utal, hogy az -andó/endő nem [csak] jövő idejű idegén. Pl. az "azt vagyok mondandó" kifejezésben modális ('azt szeretném/akarom mondani') értelmű. A várandós anya sem olyan anya, aki 'várni fog', hanem olyan, aki habituálisan (= sokáig, rendszeresen) vár. A forgandó szerencse sem a jövőre utal, hanem arra, hogy a szerencsének az a szokása, hogy megfordul."

 

Nem értek egyet, nagyon is a jöv idővel van összefüggésben -andó/ -endő képző.

A forgandó szerencse bizony azt jelenti, hogy a jövőben a szerencse forgand, mivel ugye az a "szokása", hogy megfordul. Tehát ha eddig szerencsések valánk, akkor ez a jövőben várhatóan forgand, erre számítsunk!

 

De sok egyéb példa is van.

Itt van mindjárt a jövendő szó, ami teljesen egyértelműen a jövőre utal, arra ami jövend.

 

Az elvégzendő munka szintén eztután, a jövőben végzendő el, akkor végzendik el.

 

A várandós anya valóban most vár, a jelenben, folyamatosan, viszont egy jövőbeli eseményre vár, a szülésre, a gyermek megszületésére. Azaz nem csak most vár a jelenben, hanem a következő hónapokban is bizony várand, azaz vár most és várni is fog a jövőben is.

 

Múlandó az, ami a jövőben múland. Például a fiatalság.

 

Romlandó, amost még jó, de a jövőben megromland, számítsunk rá, ne tároljuk túl sokáig használat előtt!

 

Példa még rengeteg van, - pl. házasulandó - de szerintem ennyiből is egyértelmű az -andó/-endő és a jövő idő kapcsolata.

 

---

 

Sőt a jövő (is) lehet feltételes is.

 

Ha holnap esendene a hó, akkor építendenénk hóembert.

Előzmény: LvT (29)