Márton László Creative Commons License 2011.01.09 0 0 5677

Casanova márki szíves érdeklődésére Raffay Ernőről.

A mai szabadkőművesség legnagyobb ellenfele címet nem adnám a jelzett úrnak.

Másfél éve az ÉS-ben már válaszoltam a Trianoni Szemle c. lapban megjelent rágalmakra. Ezúttal már csak azért se teszem, mert rajtam kívül senki sem bocsátkozik vitába Raffayval és lapjával, én viszont többé nem csinálok neki propagandát.

A Trianonnal kapcsolatos rágalmakról Pók Attila elmondta a lényeget az ÉS-ben megjelent interjúban. Ott ugyan elsősorban Károlyiról volt szó, de amit mondott Jászira még fokozhottabban vonatkozik.

A bűnbak-képzés majdnem olyan ősi mesterség mint a... prostitúció. Célja mindne esetben a kijelölt bűnbakkal szemben " ellentábor" létesítése és a kohézió biztosítása. Trianon és Jászi esetében nyilvánvaló: egy soktényezős, összetett folyamatra keresnek egyszerű, egytényezős magyarázatot. Egyetlen mondattal: összetévesztik a hőmérőt a lázzal.

Ez év júniusában lesz huszadik éve, hogy hazahozták és Farkasréten újratemették Jászi Oszkár hamvait. Ez alkalommal ismét szó lesz Jásziról és szerepéről.

Ami a Nagyorienst illeti: Jászit nem tekinti "mesterének" a szó megszokott értelmében, de természetesen a XX. század egyik nagy gondolkodójának. A Martinovics páholyt Jászi és barátai alapították, ennek a páholynak a baloldali-radikális eszmék elterjedésében volt nagy szerepe, de a Nyugat első nemzedéke révén, a modern magyar kultúra elterjesztésében is.

Amikor az MNO újjáalakult az egyik alapító, a párizsi Martinovics páholy még működött. Ezértg ennek hazatért tagjai Jászi nevét választották új, de a párizsival azonos eszmeiségű páholy nevéül. Azóta a Marftinovics páholy foirmálisan is hazatért és jelenleg a két páholy önállóan, de igen szoros szövetségben működik.

Raffayról még annyit, hogy ugyan Jászit rágalmazza, de Ady Endréhez nem mer nyúlni. Márpedig Ady Jászi legközelebbei barátja, eszmetársa, majd páholytársa volt, minden írása arról tanúskodik, hogy Jászival azonos nézeteket vallott. Csak hát Ady "született" református volt. A református egyetemen bajos lenne őt (is) rágalmazni.

Remélem ennyi most elég. A Jásziról tartott megemlékezésre majd szívesen látjuk a nemes márkit is.