_Zsolesz_
2011.01.07
|
|
0 0
34024
|
II. rész:
B) Tetőtér - jelenleg a teljes szarufakitöltéssel max. 8-10cm kőzegyapot (kasírozott ill. steppelt paplan) van bent.
1) Ahogy írtam a tető nem kiemelt, ezért vannak olyan terek, amiket nem használunk (talpszelementől vissza kb. 1,3 m (kb. 40 fokos a tető); csúcs háromszög). Ezáltal a tetősíkban történő szigetelés viszonylag kis szakaszon kell csak megvalósuljon, mivel a lakott tér burkolóját gondoltam szigetelni nem a teljes tetősíkot, mondván, hogy nem használt teret tényleg ne fűtsek még ha csak indirekt módon is (alulról a födémen keresztül ugye). Jó az elgondolás vagy mégis inkább a tetősíkban érdemes szigetelni le egészen a szelemenig? Az első esetben ugye több szigetelő anyagra van szükség, hiszen a födémet is szigetelni kell (derékszögű háromszög 2 befogója vs. átfogó).
2) Gondoltam arra is hogy a szarufák közé tett szigetelés fölé, még tennék legalább 5 cm lépésálló kőzetgyapotot keresztbe (kívülről, mert a belő tér méreteiből nem szeretnék elvenni), hogy hőhídmentesítsem. Érdemes ezzel egyáltalán szórakozni, vagy nem kell a szarufák hőhídkéző szerepét túlmisztifikálni?
3) Szeretném, ha nyáron nem sülnénk meg mint most (klíma beépítése pedig kizárt). Itt jön be a szellőztetett légrés mérete, a tetőfólia fajtája, a hőtároló tömeg, stb. Ez ügyben mi a leginkább jó megoldás?
Hőtároló tömeg kapcsán olyan ötletem támadt, hogy a ferde tetősíkra ill. a fogópárok közötti lakótér fölötti födém-részbe betennék méretre vágott 10cm vastag itongot. Ez nagyon elvetemült elképzelés? Illetve tényleg lenne bármi hatása a nyári meleg leküzdésében?
Tetőfólia: tényleg megérik az árukat a speciális visszaverő felülettel bíró ill. vékony habos páraáteresztő fóliák?
Szellőztetett légrés: ha a térdfalakat és a födémet szigtelem, tehát a szarufák alsó kb. 1,5 m-én nincs szarufa közti szigetelés, akkor ki tud-e alakulni egyáltalán a felfele való légáramlás a ferde tetősíkkal határolt szigetelő anyag felett? Jól gondolom, hogy a fóliát le kell vinni egészen a légbevezetésig, még ha nincs is szigetelés alatta. Ezáltal alakul ki az a csatorna, amiben a levegő szépen megindul felfele?
4) Párazárás belülről
a) Jelenleg minden lakótér lambériázott (tetősík ill. fogópárokon). Erre mehetne közvetlenül a párazáró fólia és arra a gipszkarton kihagyva a lécvázat?
b) Hogyan érdemes kell a párazáró fóliát a falhoz rögzíteni, hogy
- a zárás tényleg meglegyen?
- rugalmas legyen (a tető mozog, a falak elvileg nem)?
- esztétikus is legyen, mert az oldalfalak felületképzését nem szeretnénk bántani (max. festés)?
És jön a III. rész - az lesz a legrövidebb! :) |
Előzmény: _Zsolesz_ (34023)
|
|