3x
2011.01.06
|
|
0 0
9058
|
Megjegyzés: Erdélyben és főleg a Székelyföldön a főzéshez használt hagymafélék közül nagyon kedvelt a mogyoróhagyma, a gyöngyhagyma, a medvehagyma, a ritka fehérhagyma, a közönséges sárgahagyma és minden hagymák leghagymá- bbika a hires kibédi vöröshagyma.Ez utóbbit Magyarországon mostanában egyre inkább lilahagymának nevezik-noha a régi magyar szakácskönyvekben mindvégig vöröshagymaként vagy vereshagymaként szerepel.Érthetetlen és megmagyarázhatatlan jelenség ez, ahol az idiotizmus a szinvaksággal párosult,fölöttébb furcsa azonban ,hogy mig Erdélyben mindenki vörösnek vagy veresnek látja a vöröshagymát, a magyaroroszági magyar nem enged a 21-ből és mindvégig kitart a lilahagyma mellett és csak lilát akar látni.A sárgahagymáról jobb nem is beszélni, mert ezt a magyari magyar vöröshagymának nevezi.Sehogy sem fér a fejembe, hogy miképpen lehet az vörös, ha a román és a még a szász is sárgát lát(ceapa galbena,Gelbe Zwiebeln),illetve a vöröshagyma esetében vöröset(ceapa rosie, Rote Zwiebeln).
In: 100 éves Szakácskönyv
Feldolgozta, előszóval, kommentárral és magyarázó jegyzetekkel ellátta BERECZ EDGÁR
|
Előzmény: caterina3 (9054)
|
|