3x Creative Commons License 2011.01.06 0 0 9058

Megjegyzés: Erdélyben és főleg a Székelyföldön a főzéshez használt
hagymafélék közül nagyon kedvelt a mogyoróhagyma,
a gyöngyhagyma, a medvehagyma, a ritka fehérhagyma,
a közönséges sárgahagyma és minden hagymák leghagymá-
bbika a hires kibédi vöröshagyma.Ez utóbbit Magyarországon
mostanában egyre inkább lilahagymának nevezik-noha a régi
magyar szakácskönyvekben mindvégig vöröshagymaként  vagy
vereshagymaként szerepel.Érthetetlen és megmagyarázhatatlan
jelenség ez, ahol az idiotizmus a szinvaksággal párosult,fölöttébb
furcsa azonban ,hogy mig Erdélyben mindenki vörösnek vagy
 veresnek látja a vöröshagymát, a magyaroroszági magyar nem
enged a 21-ből és  mindvégig kitart a lilahagyma mellett és csak
lilát akar látni.A sárgahagymáról jobb nem is beszélni, mert ezt
a magyari magyar vöröshagymának nevezi.Sehogy sem fér a fejembe,
hogy miképpen lehet az vörös, ha a román és a még a szász is
sárgát lát(ceapa galbena,Gelbe Zwiebeln),illetve a vöröshagyma
esetében vöröset(ceapa rosie, Rote Zwiebeln). 

 

In:  100 éves Szakácskönyv

Feldolgozta, előszóval, kommentárral és  magyarázó jegyzetekkel ellátta
BERECZ EDGÁR

 

Előzmény: caterina3 (9054)