otranto Creative Commons License 2011.01.04 0 0 2026

De 1900-ban, pont hogy nem kellett az angoloknak választaniuk a hagyományos keleti politika (a tengerszorosk és a Balkán kérdése) illetve a gyarmati és Közép-és távol keleti érdekeik között, hiszen ekkor a Balkánon nyugalom volt, pont azért mert az oroszok a távol keleti expanzióban voltak érdekeltek.

 

"azért ne féltsük  németeket sem, ők önmagukat akarták belerángatni egy háborúba"

 

Továbbra is 1900-ról beszélünk és nem 1914-ről Ha a fenti mondatod igaz lenne 1900-ra akkor Vilmos angol támogatással a háta mögött örömmel ugrott volna bele egy kontinentális háboróba, mégsem tette ezt.

 

"Egész egyyszerűen nekik jobban tetszett, ha az egész világot akarhatták (az egész világ ellen), mintsem másodhegedűsekké válni Európán kívül az angolok mögött"

 

Ez már csak azért sem áll meg, mert a németek pont az 1890-es évek második felében kezdték el a világpolitikát, 1900-ban még gondolni sem gondolhattak volna reálisan a német világbirodalomra. 

 

"de továbbra sem értem miért húzták volna a rövidebbet"

 

Elég ha Vilmos és Bülow tudta, miért mondanak nemet.

Ahogy Vilmos maga fogalmazott a brit ajánlatra:

 

"Chamberlainnek nem szabad megfeledkeznie arról, hogy Kelet-Poroszországban egyetlen porosz hadtestet tudok három orosz sereggel és kilenc lovashadosztállyal szemben felállítani, és amellett, hogy köztünk nincs kínai fal még brit páncélosok sem horgonyoznak karnyújtásnyira."

 

Azért az kicsit vicces, hogy tkp nem velem vitázol ebben a kérdésben, hanem magával a döntéshozókkal.

Előzmény: korieander (2019)