autochip Creative Commons License 2011.01.04 0 0 60

Az általad (gizmoka33) belinkelt weboldallal kapcsolatban lenne néhány észrevételem, amit később kifejtek.

A topik témájához és (a hozzászólásodhoz is) kapcsolódik Chiptuning vs. tuningbox rovatunk http://www.autochip.hu/chiptuning-vs-tuningbox

A teljesebb kép kedvéért itt a rovat kronológiája.
A rovat két okból született meg.
Az első az ügyfelek tájékoztatása, a második egy mondat miatt amit egy tuningbox weboldalon találtam: "A chiptuninghoz a motort meg kell bontani." :-)

Amikor a szócikket megírtam, az interneten található ilyen jellegű összehasonlítások maximális mérete 8-10 sorban merült ki.
Ma már számos weboldalon található hasonló jellegű, 10-nél több sorból álló leírás chiptuning és tuningbox oldalakon is.

A szócikk megírása óta eltelt néhány évben rá kellett jönnöm, hogy a chiptuning programok írása mellett rendszeres időközönként foglalkoznom kell a weboldalunkról másoló "konkurensekkel" is.


Ennek a kényszerű tevékenységnek a mellékterméke az lett, hogy lassan kívülről tudom az egyes weboldalak szövegét és azt is hogy ki másolt kiről vagy kikről, mindezt időrendi sorrendben.

Egy másik szükséges lépés a következő aloldal létrehozása volt http://www.autochip.hu/plagizalas.html

Néhány konkrét példa:

gizmoka33 linkje: A http://chiptuning-vagy-tuningbox.infobomba.hu oldalon található összehasonlítás három részből áll:
Egy rész másolat az autochip.hu leírásáról (a képen pirossal jelölve) http://www.autochip.hu/up/masolat9.jpg egy rész másolat egy másik weboldalról (képen sárgával jelölve)   és egy rész saját szerzemény.

Ez egy több helyről származó részleges másolat http://www.copyscape.com/view.php?o=25425&u=http%3A%2F%2Fchiptuning-vagy-tuningbox.infobomba.hu%2F&t=1293888356&s=http%3A%2F%2Fwww.eco-tuning.hu%2Fchiptuning_vagy_tuningbox.html&w=24&i=1&r=1 de legalább egy része saját és részben át van fogalmazva.

Egy keszthelyi "versenyző" aki első körben egy az egyben lemásolta Chiptuning vs. tuningbox rovatunkat (kép bal oldala) http://www.autochip.hu/up/masolat10.jpg majd miután törölte a másolatot, még aznap felrakott egy újabb másolatot egy másik chiptuning weboldalról (kép jobb oldala).
Ez is teljes másolat, ami jelzi hogy minimális erőfeszítés sem történt egy saját leírás megfogalmazására, ráadásul az elkövető már visszaesőnek tekinthető.

Talán nem véletlen, hogy ezen a helyen már 35e.Ft-ért is vállalnak turbodiesel chiptuningot (vagy valami hasonlót).

Az angol nyelvű chiptuning leírásunkról http://www.mmc-chiptuning.com/about-chiptuning.php is találtam teljes másolatot egy dubai weboldalon, hozzátéve hogy a német tulajdonos az első email után azonnal törölte és elnézést kért.
Ez utóbbi a magyar másolók többségéről nem mondható el, bár a törlést vélt vagy valós presztízs okok miatt általában ők is azonnal megteszik.
Ha valaki esetleg azzal vádolna hogy magamat sztárolom, megjegyezném hogy azok sztárolnak akik másoltak rólam, és ha ez nem történt volna meg akkor nem kellene ezeket a dolgokat leírnom.

 

Szerintem ha valaki chiptuninggal foglalkozik és saját weboldala is van, (másolás helyett) örülnie kellene a lehetőségnek hogy leírhatja a SAJÁT TAPASZTALATAIT a témával kapcsolatban.

 

A másolók kiszűrésére több módszer is létezik, mindenkinek ajánlom a Copyscape programot!

 

Előzmény: gizmoka33 (55)