otranto Creative Commons License 2011.01.03 0 0 2006

"-a szövetségek már megvoltak amik a háborúba rántották volna a feleket (és az érdekellentétek is)"

 

Anglia ekkor még pont, hogy szövetségen kívül volt. Ezért is ajánlgatta folyamatosan a németeknek, hogy intézzék el Oroszországot Anglia kínai érdekei miatt. Szó sem volt arról, hogy majd együtt uralják Európát meg a világot. Ezt tökéletesen jelzi az is, hogy amikor Vilmos átlátva a csapdahelyzetet nemet mondott, de azt felajánlotta, hogy Anglia lépjen be a hármasszövetségbe, az angolok mondtak nemet. Pedig ha tartós szövetséget akartak volna a németekkel az Európa feletti uralomra, ez lett volna a járható út.

Ráadásul az is ellent mond ennek, hogy amikor az angolok a németek helyett megtalálták Japánt, hogy elintézze Oroszországot, szó nem volt köztük sem a világuralomról, Anglia pusztán akart valakit, aki helyette de vele szövetségben elintézi Oroszországot.

 

"- a Monarchia léte már 1900ban is Németországtól függött"

 

Épp ezért miért kockáztatott volna egy háborút Oroszországgal, ráadásul pont akkor, amikor a Balkánon nyugalom volt a Monarchia és Oroszo. között? 

 

"-Románia és Olaszország akkor szálltak be amikor (ők úgy hitték) nyerő pozícióban van az antant. ha nem lett volna abban nem szállnak be (vagy éppen a másik oldalon)."

 

És? 15-16 évvel későbbi állapotokat vetítesz vissza. Ez nem érv amellett, hogy beszálltak volna-e vagy sem egy esetleges 1900-as háborúba.

Előzmény: korieander (2003)