nem sírunk Creative Commons License 2011.01.02 0 0 79

"Az EU de méginkább az IMF ezeknek az érdekeit szolgálja."

 

Soha sem fognak szembefordulni velük. A cél az, hogy a szabályozottabb piacgazdaság felé mozduljunk el és ne a vadkapitalizmus irányába menjünk, ez mindenkinek jobb lenne. Kicsit olyan a helyzet most, mint az ipari forradalmak idején, amikor kialakult a munkásosztály. Akkor sem volt ennek megfelelő szabályozása, kialakult gyakorlata, minden tőkés rövid távon a maximumot akarta kihozni a cégből, retenetes körülmények között dolgoztak az emberek. A tőkés sem tehetett mást, mert ha több bért fizetett volna vagy jobb körülményeket teremt, akkor hátrányba kerül a konkurencia mellett, tönkremegy és átveszi a helyét egy másik. De felismerték, hogy mindenkinek jobb, ha szabályozozzák a gazdaságot (a korabeli legmagasabb szinten). A munkások is szerveződtek az érdekeik érvényesítésére, de a gyártulajdonosnak is jobb volt hosszú távon, mert a rabszolga munkája nem ér sokat. Meg aztán nyilván jobb egy olyan világban élni, ahol a környezetemben élők is normális módon élnek.

Mára a társadalmi-gazdasági fejlődés oda jutott, hogy nemzetállamok felett működik már minden, ezen a szinten kell szabályozni is. A multi sem tehet mást, mint hogy oda viszi a termelést ahol olcsóbb a munkaerő, mert ha nem, akkor helyébe lép egy másik. Ezért is kell a folyamatokat nemzetek felett szabályozni, vagyis kell egy minél magasabb szintű kormányzat. Az ma már nem működik, hogy egyes kis területek önálló vezetői próbálnak teljeskörűen irányítani, erre már láthatóan ma sem képesek, ezt a szintet már messze meghaladta a technika.

Társadalomban élünk, persze. Ez koncentrikus köröket jelent számomra: a család, az utcabeliek, a város, a régió, egyre nagyobb területek (nem feltétlenül csak földrajzi értelemben), végül Európa és az egész világ. Ez egyfajta fontossági sorrend, de nincs semmiféle elsőrendű kitüntetett helye az országhatárnak.

 

"Csak meg kéne próbálni, hogy vegyünk fel Kínától hitelt drágábban, de belepofázás nélkül."

 

:)))

Belepofázás nélkül? Komolyan gondolod, hogy a kínai nem akar majd belepofázni? És ha már beleszólnak, akkor 100x inkább tegye egy európai, mint egy kínai. Nem valamiféle rassszizmus miatt mondom ezt, hanem mert annyira más a kínai mentalitás, a kultúra.

Előzmény: twist (78)