Hát mit mondjak sokat szeretnél tudni.
Igaz, hogy korábban mindenre megvan a topic előző részében a válasz, de szerteágazó kérdéseidre adott válaszokat később majd lehet linkelni más újoncoknak.
"Mennyire réginél nem érvényesül már a mostani üzletpolitika visszahatása? "
APT szokta írni, hogy egy új órát megveszel és kilépsz a bolt ajtaján, veszítettél 20%-ot.
Azért idézem őt, mert én többet vettem, mint amt eladtam.
"Minden kvarckorszak előtti belefér ebbe? Nekem az ötvenes évek órái kifejezetten tetszetősek."
Igen, ezeket már régen "kivitték a boltból" az eredeti árhoz már nem kapcsolhatók, de mondjuk az ötven - hatvan év inflációját rávetíteni az eredeti árra olyannak, aki nem gazdasságkutató, szinte lehetetlen is volna. Szóval az eredeti ár már nem játszik, hanem az a fontos, hogy a jelenlegi piacon hogy mit hajlandóak egy hasonlóért adni.
Természetesen a dörzsölt eladó ennél többet akarna kérni...
"Mennyire gyakori, hogy nem olyan szerkezet van egy bolhapiaci órában, mint ami kívülről várható lenne?"
Hát minden előfordulhat, de számítani nem lehet rá, gyakorlatoilag egy pancser eladót keresel, aki nem tudja, mit árul...
"Más ügyben írtad, hogy most venni érdemes, eladni nem. Tudják ezt a piacosok is? Nyomottak az árak? Van most kínálat?"
Mivel bolhapiacon szinte sosem vásárolok, tavaly már a börzéket is kihagytam, a topictársak beszámolóján kívül a vatera.hu-ra hagyatkozhatok, ahol , ha egy eladó tartja az elképzelt árat hónapok, évek múlva is ott láthatod az adott darabot.
"Tulajdonképpen én egy szép órát szeretnék. Nincs olyan tervem, hogy majd óragyűjtésbe kezdek, csak viselésre akarok egyet-kettőt. Nem szempont, hogy izgalmas szerkezete legyen, csak lehetőleg járjon még egy jó darabig. "
Helyes megközelítés.
"És ne legyen drága, mivel egyrészt keretem nincs rá, másrészt az alulműveltségem miatt túl nagy a kockázata annak, hogy valami bóvlit veszek. "
Ehhez az utolsó pont kapcsolódik.
"Ugyanakkor persze jó lenne, ha valami izgalmas márka lenne, és nem egy szokványos Doxa mondjuk. (Hát igen, én is hajtok a pozicionális javakra kicsiben)."
Mivel később említed, hogy igencsak korlátozottak az anyagi lehetőségeid, ez nem tűnik reális igénynek. Az is kérdéses, hogy számodra mi az izgalmas márka, ha a szokványos elentéte, akkor kisebb névtelen márkák ritkább darabjai szóba jöhetnek.
"Lehet ezek alapján valamilyen márkát, árkategóriát javasolni nekem?"
Mivel ez levezetést igényel, lásd az utolsó pontban.
"Szóval röviden: mit lehet kihozni legfeljebb néhány tízezer forintból bolhapiaci körülmények között?"
Mit is írjak, hogy ne lombozzalak le nagyon. Ha Doxánál nevesebbet akarsz, akkor még ma is 10 ezer forintból csak roncsot kapsz, amire ennek a 10-esnek a többszöröséét kell költened, hogy a hordási minimális követelményeinek eleget tegyen.
"Lehet, hogy okosabb lenne, ha nem a piacon kezdeném az "órázást", de nem szeretném kihagyni ezeket az izgalmakat. Mindenesetre ezek a kérdések merültek fel bennem. Egyelőre."
Ha tudatosan nem akarsz gyűjtővé válni, akkor eldöntötted, hogy nem szerzed meg az ehhez a hobbyhoz tartozó gyakorlati tapasztalatot. Így egyik oldalon megspórolsz egy rakás rizikós ügyletet, veszteséget, de pontosan ezek hiányában nem leszel elég dörzsölt.
Így viszont teljesen ellenjavallt a piacozás. Mindannyian "rosszul" vettük első darabjaink többségét, ezeken tanultuk meg, hogy mit szabad "bevenni, amit az eladó mond" és mit nem, szemünk sem volt elég gyakorlott, hogy lássuk az alig rejtett hibákat, és rosszul becsültük meg, hogy az egyszerünek vélt javítás mennyi munka és pénz is lesz a végén.
Ha felbérelsz egy órást, hogy segítsen piacon vásárolni, akkor neki kell legalább egy tízest fizetned.
Ha a piacozás élménye kell, menj ki pénz nélkül, hogy ne tudj elcsábulni és figyelj, de csak fél szemmel az órkat,a másikkal az eladó és a kibicek viselkedését.
Mindent összevetve, ha egy szép, tartós és relatíve értékes órát venni, akkor halaszd a vásárlás, amíg összegyülik a bolti ár 85-90%-a, addig azt tisztázd magadban, hogy az órát hova akarod felvenni, munkahely, iroda, opera, hegymászás. Ha ebben és a stílusban biztos vagy keresd meg Csepi kollégát és válassz topic-társi kedvezménnyel Tissot-t, vagy Certinát.