otranto Creative Commons License 2011.01.01 0 0 1968

Na ja, de mi is volt Chamberlain és Salisbury ajánlatának a lényege? Oroszország ellen akartak fellépni és szövetséget kötni Németországgal Kína miatt, akkor, amikor már létrejött a francia-orosz szövetség. Vilmos és Bülow persze, hogy visszautasították az ajánlatot, egyrészt mert a németeknek minimális érdekeltségeik voltak Kínában, másrészt pontosan átlátták, hogy ha Oroszország ellen fellépnek, az háborúhoz vezethet Fro. ellen is, ami veszélyezteti Elzászt. Mindezt a britek kínai érdekei miatt. Persze, hogy nemet mondtak. Ráadásul ez volt az az időszak, amikor a német világpolitikia bontogatni kezdte a szárnyát, és a 3 európai igazi nagyhatalom (Anglia, Fro., Oroszo.) között lavírozott, de sosem kötelezte el magát egyik mellett sem, csak ad hoc ügyekben állt egyik vagy másik mellé.

Ezek után a britek 1901-ben Marokkó felosztásával igyekeztek maguk mellé állítani a németeket, akik megint csak átlátták, hogy a britek egy francia-orosz német ellenes háborúba akarják belerángatni őket, ezért csak arra voltak hajlandóka, hogy felajánlották Angliának, hogy csatlakozoon a hármas szövetséghez.

 

A dolog akkor került le a napirendről, amikor Japán önként ajánlokozott fel a briteknél arra a szerepre, hogy keleten megleckézteti Oroszországot, aminek az eredménye az 1902-es brit-japán szövetség, és az orosz-japán háború lett.

Előzmény: jamaica2 (1967)