banyasz.beka Creative Commons License 2010.12.27 0 0 28360

Bár ilyen típusú ház nagyon sok van az országban, de a képen látható három épület elrendezésének és a környezetnek a sajátosságai pontosan megegyeznek a zuglói Nezsider parkéival.

Az Ungvár utca és a Kacsóh Pongrác út között, velük párhuzamosan három ház van, ez a Kacsóh Pongrácz felé eső. A bejárat a fényképen szereplő módon jelenleg is meg van emelve, a díszkőről látszik, hogy a járda lejt a Balázs park felé, ahol a következő ház található. Mögötte a Rákospatak park három tízemeletese közül a legkülső. (Azokhoz a házakhoz hasonlót nem ismerek az országban, a lakások nagyobbak, izgalmasabb elrendezésűek, a lakók közül sokan magasabb társadalmi státuszúak voltak. A Kacsóh lakótelep lakásainak bérlőit egyébként nagy számban különböző minisztériumok jelölhették ki, hivatalnokaik és alsó szintű vezetőik számára.) 

A képen nem látszik a lakótelep harmadik típusú háza, melyből itt is több van, és szintén típusosnak számít, a tízemeletes pontház. A Nezsider és a Balázs park között, az Ungvár utcai óvoda mögött lévő ház enyhén jobbra van, a képen látható felvonulási terület (a lábon álló házikóban talán betonkeverő van?) szerintem annak az építése miatt van még ott. A négyemeletesek készültek el először,
1965 körül, az erkélyeket már virágosították, a park rendezett, stimmelhet a kép alatt szereplő 1968-as évszám.


A három ház elrendezése ezen a képen látható, mely a Kassai téri tizenhét emeletesből készült. A kérdezett képet kb. ennek a képnek a közepén látható fehér autó mellől készíthették. A négyemeletesekhez nyakkal csatlakozó házak a közelképen nem láthatók.

 

 

 

A Balázs parki háztól visszanézve 68 vagy 69 telén ez látszott. Felvonulási terület már nincs. A helyén lévő méteres dombocskáról szánkózott le az izgalmasabb lehetőségeket nélkülöző környékbeli ifjúság. (A Kassai téri kétméteres domb maga volt a kaland.) Jobbra a nyakkal csatlakozó ház. A háttérben látható tízemeletes pontház a Nezsider és a Szikszó park között van, mögötte a Kassai téri templom (a háború óta csonka) tornya.

 

 

 

Ez pedig az Ungvár utcai óvoda mögötti pontház ugyanakkor. A Nezsider parkban egy fehér autó látszik, talán a te képeden szereplők egyike:

 

 

 

 

Ha szabad kérdezni, honnan van a kép? Honnan tudni, hogy 68-ban készült? Nincs több a környékről?

Előzmény: Lemezárugyár Játékai (28253)