Sziasztok!
Szobatermosztát ügyben szeretnék segítséget, pontosabban tanácsot kérni az egybegyűltektől ;-)))
20 éves társasházi lakásban lakunk, cirkós egyedi fűtéssel. Egy Siemens RDE10 termosztát van fent most, még az előző lakásunkból hoztuk, kb. 8 éve hibátlanul üzemel, teszi a dolgát.
De ;-)
Nem tetszik benne, hogy a hiszterézise, vagy minek mondják, 1 fok: tehát ha 21,5 fokra állítom, akkor 21 foknál kapcsolja be, és 22 foknál ki a kazánt. A lakásunk meg olyan, hogy még ilyenkor rendes mínuszokban is órák alatt hűl csak vissza a lakás 1 fokot, és a hőérzet hideg radiátorokkal valahogy nem az igazi...
Tudom, a legjobb egy 2kW-ra lemoduláló kondis kazán lenne, ami szépen folyamatosan langyosan tartaná a radiátorokat: de arra nincs keret sem, meg nem is hiszem, hogy meghozná az árát (kéményt kellene béleltetni, radiátorokat cserélni), szóval azzal kellene főzni, ami van ;-)
A megoldást valamennyire egy olyan termosztát jelentené szerintem, ami kisebb tartományban működne, tehát pl. fél fokon belül tartaná a hőmérsékletet. Valószínűleg gáz sem fogyna több vele, sőt: talán még kevesebbet is enne meg a kazán, ha nem hagynánk annyira visszahűlni a lakást...
(Kis kitérő: érdekes, hogy mennyi plusz energia kell a plusz fokokhoz! Pénteken gázszünet volt náluk (az előbb mondták be a NeoFM-en, hogy Zalaegerszegen a Toldi utcában néhány lépcsőházban nincs gáz, mert jégdugó keletkezett a gázcsőben - na, szerencsére itt lakunk, fel van ásva az egész hátsó kert, de gáz az szerencsére egyenlőre van ;-) , nem volt fűtés egész nap, -10 volt a külső hőmérséklet, este 11-re 19 fokra hűlt a lakás. 3/4 óra alatt felment 20 fokra, további 1,5 óra kellett a 21 fokig, és nem is tudom, 21-ről 22-re meg néha 3 óra fűtögetés is kell: lehet, hogy nagy spórolás lenne csak 21-21,5 fokra fűteni lakást?!)
Naszóval: ki ismer ilyen termosztátokat? Olyan kellene, ami:
- olcsó ;-)
- jól programozható: mert ez a Siemens ez nem olyan :-( Pl. nem tudok programokat beállítani, és utána napokhoz rendelni - legalábbis eddig nem jöttem rá, hogy hogyan lehetne ;-)
- megbízható! Anyunál családi házban egy Computhertm 091 van nagyon régóta (legalább 10 éve szerintem), eddig hibátlanul működik.
Amit kinéztem, az a Computhert Q7. Olcsó, nagyon okosnak tűnik, és nem csak 0,4 hanem 0,2 fokos kapcsolási tartományra is lehet állítani - mondjuk az nekem már kevés lenne, nem ilyen lakáshoz találták ki ;-)
Ismeri valaki? Jó? Megbízható? Tényleg tartja szépen a hőmérsékletet?
Esetleg tud valaki hasonló áron hasonló tudású termosztátot?
Bocs a sok szövegért ;-)
Üdv: Vasti