gazo2 Creative Commons License 2010.12.19 0 0 127

Kedves Levelezőtársaim!

Az egyik szemem sír, a másik meg könnybe lábad. Nagyon örülök, hogy a főtéri régi áruház rövidesen a művelődés ügyét szolgálja. Kevésbé annak, hogy Bácska Kultúrpalota néven.

Ha jól tudom, az épület elnevezésére 75 javaslat érkezett. (Kár, hogy nem tudjuk, melyek voltak a javaslatok. A Kamarásdunánál nyilvánosságra hozták annak idején.) Jómagam a Kincsesház nevet javasoltam, gondolva arra, hogy majd a kultúra (!) és nem a kultúr- kincseit hivatott adni a közönségnek.

Nézzük, mi volt Kodály Zoltán véleménye! (Egyszerűbb, ha a Magyar Nyelvőrben a kérdésről megjelent cikkből idézek.)

"Nevezetes gondolatmenet szól Kodálynak a német nyelvi hatásról tanúskodó kultúr használatáról, s arról, hogy szóösszetételekben is maradjon meg a szóvégi -a. Már a nyelvművelő ankéton is említette a szóvégi magánhangzó fontosságát számos idegen eedetű szóban, mint brosúra, cenzúra, faktúra, karikatúra, klaviatúra, korrektúra, partitúra, piktúra, temperatúra, stb. szavakban.

Jól jellemzi a Szóval: kultúr? címmel megjelent írás befejezése Kodály Zoltánnak a gyakorlati megoldások iránti készségét és retorikai érzékét.

"Befejezésül megismétlem a címül tett kérdést: Szóval: kultúr? A felelet nem lehet más: Nem! Tettel: kultúra!" - írja Kodály Zoltán.

Ez volt Kodály Zoltánnak a véleménye, aki német szakos tanárként doktorált, és jeles nyelvművelő volt. (Zárójelben jegyzem csak meg, hogy ez az én véleményem is, amint Kincsesház javaslatomban utaltam is a kultúr- előtag elkerülésére.)

Még nem késő változtatni!

Tisztelettel:

Dr. Gál Zoltán

amatőr nyelvművelő