Ltom069 Creative Commons License 2010.12.09 0 0 337

Szia mindenki!

 

Most, hogy mindenki annyira okos és hozzáértő ( nem sértésnek szánom), szeretném megvédeni J-B-t, mint kollégát. Amit írok, természetesen általánosságban értendő!

Tehát a kombicirkóról, minden esetben elmondható, hogy nem más egy műszaki szükségmegoldásnál, mely melegvíz termelői oldalon nagyon erős fizikai korlátokkal rendelkezik. Aki megnéz egy prospektust, a két legfontosabb adatot szokta kihagyni, amely nem más, mint az átfolyó vízmennyiség és a HMV deltaT. Ez gyakorlatilag azt jelenti hogy a bejövő hidegvíz hömérsékletére hány fokot tud rátenni a készülék, és mindezt mennyi liter vízhozammal, ez most valahol 10-15 liter és max. 32' környékén van. Ha a kifolyó melevíz hőmérsékletét akarjuk növelni, akkor az átfolyó vízmennyiséget kell csökkentenünk, tehát már a fürdőkádat nem lehet vele normálisan megtölteni sok esetben, főleg télen és családi házban.Továbbá a síma kombi készülék egyidejüleg egy melegvízelvételi hely kiszolgálására alkalmas, mely tényt a gyártók soha nem is tagadták. Viszont aránylag olcsó, cserébe legalább szervízigényes.

Más a helyzet a tárolós kombiknál, ők valamilyen szinten nagyobb HMV komfortot biztosítanak, egy 20-30 literes tárolótol azonban még mindíg ne várjunk csodát. Ők már legalább próbálkoznak, ezért némileg többet nyújtanak ezen két adat tekintetében, cserében még bonyolultabbak és szervízigényesebbek, de legalább drágábbak is.

Sajnos a műszaki paraméterek tekintetében jelenleg az indirekt tároló-falifűtő kombináció az ideális, bár tény, hogy picit helyigényesebb és a bekerülési költsége magasabb, cserébe viszont sok esetben a felépítése jóval egyszerűbb, kevésbé szervíz igényes, nincs benne pl. az ominúzus hőcserélő( savazás. eltömődés, csere igen jó pénzért és társai). Ezek a készülékek az esetek nagy többségében síma, egyszerű falifűtő készülékek, amelyekhez alapesetben csak egy váltószelep kell, semmi más. A propektusokban tároló-előkészítésnek hívják ezen rendszereket.

Az égéstermék-elvezetésbe nem szeretnék belebonyolódni most, mert az mindenhol a helyi adottságoktól, meglévő cucctól és nagyon erősen a pénztácától függ, magyarul egy kondis készülék könnyen belezuhanhat tok-vonó a soha megnemtérülő kategóriába.   Folyt köv a fűtési oldalról.