Apellator Creative Commons License 2010.12.08 0 0 4764

"Most nincs hitel. A fiatalok nem költöznek, a havi törlesztő a jelenlegi konstukcióban akár az albérlet duplája is lehet. Őrültség beszállni."

Van most már lakáshitel, a csajom most vett fel pár hete forintalapút (talán kifogta az árak mélypontját, bár van, aki szerint idén még lejjebb mennek az árak). Alig magasabb a törlesztője, mint az én első Orbán-kormány-féle kamattámogatott hitelemnek valamivel kisebb összegre, miközben a futamidő azonos. Annak a lakásnak a bérleti díja minimum annyi lenne, mint a törlesztő, de inkább több.

Ezért is döbbenetes, hogy valami felmérés szerint ma tizedannyian (?!) terveznek lakásvásárlást, mint pár éve. Persze nyilván sokan beragadtak valami rossz hitelbe, megint sokan pedig nem tudnak igazolni jövedelmet, megint sokaknak elszállt az önereje a Gyurcsány-Bajnai-korszakban (most 25 % önerőtől indul a műsor)...

"1-2 millkóért lakást a Rádayban"

Én kicsit lecsúsztam erről az időszakról, nekem már "csak" Középső-Józsefvárosban jött össze 1,9-ért másfélszobás, egy jópofa Bauhaus-házban, a Rádayban akkor már csak a legelőnytelenebb földszinti-udvari ment 2 misiért. :-) Az első kéglimmel iker házban ugyanakkora, ugyanúgy negyedik emeleti lakást 10,5-ért árultak kb. egy éve - az a hirdetés viszont nem sokáig volt fent (a Bauhaust szeretik). Én 2003-ban vettem mostani kéglit (párszáz méterre az előzőtől), az akkor még létező első Orbán-kormány féle hitellel 12-ért, ami akkor jó árnak számított. Ennél nem sokkal többért, vagy ennyiért lehetne elpasszolni most.

Az, hogy mik felfújt árak, nagyon nehéz meghatározni. Azok a felfújt árak is alacsonyabbak voltak a szomszédos országok árainál, Szlovákiánál, Romániánál is.

Előzmény: Törölt nick (4742)