Nogo Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1655

Sziasztok!

 

1-2 éve kértem itt tanácsot fűtés-korszerűsítéshez. Októberben megléptük, megírom tapasztalataimat és egyúttal kérdeznék is.

Az alapszitu az volt, hogy a közös (béleletlen) kéményre kötött Fég C21 és Vaillant átfolyós vízmelegítő kezdett egyre aggályosabbá válni biztonsági szempontból, mivel a lakótérben volt mindkettő, nem lehetett nyílászárót szigetelni, kályhát sem lehetett beüzemelni (egy légtér), a gázszámla is kezdett egyre nagyobb teher lenni. Nyáron többször megszólalt a szénmonoxid riasztó, később kiderült hogy a Vaillant körbeégett lyukacsosra, életveszélyes. Úgy döntöttünk hogy nem cseréljük le villanybojlerra, hanem meglépjük a "nagy" cserét, jöjjön a zárt égésrendszerű kombi kazán.

Immergas Mini Eolo lett fölszerelve, osztott rendszerű kéménnyel, mert csak így lehetett megoldani. A komfort sokkal jobb, eltűnt az a szívóhatás, ami miatt azt hittem hogy rossz a bejárati ajtó (az előszobában van/volt a kazán, és az ablakok sem olyan huzatosak, mint korábban. A kazán végre nem a légtérből zabálja a levegőt. A kémény sem szippantja ki a meleget, mint korábban. Nem kell tartani szénmonoxid mérgezéstől sem. Ezek jó dolgok. A kazán meglepően csendes is.

Érdekes, és nem tudom hogy minden mai kazán ilyen-e, de indulás után csak kb. 10 perc elteltével kezd el max. erővel dolgozni, addig csak lehel. És ha már elkezd dolgozni rendesen, eléri kb. a 40 fokot, ha csak egy pillanatra is megnyitom a melegvíz csapot, átáll ugye használati melegvízre, majd utána ha visszatér kazán üzemmódra, újrakezdi a 10 perces felfűtési ciklust, nem folytatja teljes gázzal. Ezt nem értem. A régi Fég mindig max teljesítménnyel dolgozott, hamar fel is melegítette a rendszert. A gépkönyv is azt írja hogy 10 perc kell a maximális teljesítmény eléréséhez, törődjek bele hogy ilyen "lassú", vagy van előnye ennek?

Másik gondom a fogyasztás. Eddig úgy néz ki semmivel sem takarékosabb mint az öreg volt, sőt. Vegyem kisebbre a max teljesítményét (24 kW-os a kazán)? Számítana az? Vagy annál tovább menne, tehát nem nyernék semmit?

Mire állítsam a vízhőfokot? Van egy könyvem a 80-as évekből, abban van egy grafikon, ez mennyire aktuális ma? E szerint pl. 0 foknál 65 fokos előremenő víz kell. Ha lejjebb veszem 50-55 fokra, akkor előbb kezd el modulálni a kazán ha ezt eléri, tehát kevesebbet fogyaszt. De lehet hogy ilyenkor nem tud annyi hőt leadni a radiátor, tehát nem nyerek hanem veszítek (kisebb fokozaton de többet megy a kazán).

Bocs a sok szövegért, de szeretném ezeket letisztázni, biztos vannak itt sokan akik megoldották már ezeket a problémákat.

 

Üdv Mindenkinek!