szponzor Creative Commons License 2010.12.05 0 0 89

A románok épp egy hete győzték le Uruguayt, és ezzel megszerezték az utolsó szabad helyet a jövő évi világbajnokság mezőnyében. Eddig az összes rögbi VB-n ott voltak, úgyhogy a mostani kijutásuk sem meglepetés.

A román és a magyar rögbi között szoros a kapcsolat: a magyar élcsapatoknál, a korosztályos és felnőtt válogatottaknál is dolgoznak romániai szakemberek. Természetesen ez a kapcsolat a nagy- és a kistestvér kapcsolata, hiszen a román rögbi sokkal erősebb a magyarnál. A román és a magyar válogatott például még sohasem vívott egymással hivatalos mérkőzést: rögbiben a nyilvánvalóan jobb csapatok nem játszanak a náluk gyengébbekkel, hiszen az 50-100 pontos győzelmeknek nem sok értelmük van, ráadásul az ilyen mérkőzések veszélyeztetnék a gyengébb csapat játékosainak a testi épségét.

Ami a romániai magyar játékosokat illeti, azért ők nincsenek olyan sokan, a rögbi inkább a románok sportja Erdélyben. Gál-Minya Csaba a kevés magyra nemzetiségű román válogatott játékos egyike, ő ott volt a 2007-es VB-n is, és a múlt heti Uruguay elleni pótselejtezőn is vitt célt.

Előzmény: Lucilius (88)