VEE Creative Commons License 2010.12.02 0 0 27957

Bár ez a téma máshol már alaposan ki lett vesézve, de most éppen idepasszol, ezért újra felhozom.

 

Az ingatlanközvetítők jutaléka 3-4-5% + áfa. Nos, az építész nem kap ennyit egy ház engedélyezési tervéért, pedig az ő vetítési alapjában nincs is benne a telek ára... És ezért a pénzért általában képtelenek egy normális alaprajzot adni, pedig egy építésztechnikus egy óra alatt felmérné és egy másik óra alatt felrajzolná, tehát nem kerülne sokba, a milliós közvetítési díjba beleférne.

 

Ha lenne a közvetítők között építész, akkor az esetleges átalakítások lehetőségeire is könnyen tudna javaslatot tenni, ugyanis a régi házak lakásainak a többsége leválasztott és elfuserált, viszont sokon lehet javítani. Ha a vevőjelöltek látnák a jobbítási ötleteket, sokan másképpen döntenének és megvennék azt, ami jelen állapotában rossz beosztású, korlátozottan használható.

 

Az az ingatlanos iroda fog kiemelkedni, amelyik ilyen hozzáállással dolgozik, jelenleg - tudomásom szerint - egy sincs ilyen.

 

Alább felmerült a hazatelepülő lakáskeresésénél Bel-Buda is. Valóban vannak nagyon kellemes és közlekedéssel, üzletekkel jól ellátott részek (pl. a Böszörményi út környéke vagy a körtér környéke), de a külföldről hazajövő idősek leginkább a Belvárost szeretik.

Előzmény: Yogi (27956)