vajlégy Creative Commons License 2010.11.28 0 0 4256

11506 - Rozsnyó, Katedrális (Szűz Mária Mennybemenetele gótikus templom)

 

      

 

11507 - Rozsnyó, Városi őrtorony, előtérben a Járvány-oszlop

 

      

 

 

"A városi őrtorony az eredeti gótikus városháza része volt a főtér közepén, ma kilátótorony.

A Járvány oszlopot Szeplőtelen Szűz Mária szobrával, magas oszlopon két ülő angyallal Rozsnyó főterén emelték 1710-ben a pestis járvány után. 1730-ban kiegészítették Szent Flórián és Nepomuki Szent János szobraival, amelyek a Szent Szűz két oldalán álltak alacsony négyszögletes oszlopon. Szűz Mária alakja hosszú ünnepi ruhában, összetett kézzel áll a kígyóval körültekert szimbolikus Földgömbön, jobb lába a járványt ábrázoló kígyó fején.
A szobrokat eredetileg vaskerítés védte, ez sajnos eltűnt. A XX. század 50-es éveiben a hozzáemelt szobrokat áthelyezték a püspöki rezidencia udvarába, ahol csak Nepomuki Szent János szobra maradt meg. Az angyalok szobra szintén megsemmisült, Szent Flórián szobra pedig az udvaron lévő fák kivágásakor teljesen tönkrement. 1998-ban súlyosan megsérült az oszlop, ekkor szétszedték és a Szent Szűz szobrának másolatával helyettesítették. Majd 1998-1999-ben az eredeti szobrot és a korintuszi oszlopfőt restaurálták J. Kužidlo vezetésével, az együttest a városi galériában helyezték el."

 

A Fortepanos képen még az összes szobor látható, de a vaskerítésnek már részben lába kélt. Az őrtornyon a Magyarok Voltunk Vagyunk Leszünk felirat olvasható.

 

11508 - Rozsnyó, Városi őrtorony és Andrássy Franciska grófnő mellszobra, hátul balra a Szent Anna templom

 

      

 

"A márványszobrot 1905-ben közadakozásból, Rozsnyó város vezetésének megbízásából emelték. 1903. szeptember 15-én pályázatot írtak ki Andrássy (Hablawitz) Franciska emlékművére - az iskolák, óvodák, kórházak és emberbaráti szervezetek adakozó támogatójának, a Vakok és Süketnémák Intézete alapítójának - a bécsi Konzervatórium igazgatója leányának és 1866-tól Andrássy Dénes gróf feleségének emlékére, akivel 36 éven keresztül boldog házasságban élt. 1902. október 26.-án hunyt el. Franciska mellszobra alatt egy öreg koldus látható két gyerekkel."

 

forrás: http://www.retep.sk/indexh.htm