archer01 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 3320

Szevasztok!

 

Új vagyok itt a fórumon, már egy ideje olvasgatom ezt is, meg a vegyestüzelést is, mert én is át szeretnék állni vegyestüzelésre, pufferrel kiegészítve. Leírnám az elképzelésemet, és szívesen fogadom az esetleges észrevételeket, mert mihamarabb meg szeretném valósítani, aztán fűtésszerelőből is ahány, annyi féle dolgot mond, tehát majd nekem kell kiválasztanom a "kavalkádból" a szerintem legjobbat.

 

Tehát adott egy 100+60 négyzetméteres családi ház, ahol jelenleg elsősorban a 100 négyzetmétert kell normál módon fűtenem, a 60-at egyenlőre csak temperálom, de lehet pár éven belül azt is teljes értékűként kell használjuk, ezért a rendszernek el kell bírnia azt is, illetve csak a 100 m2-t fűtve sem forrhat fel. A falak 5cm-es hungarocell szigetelésűek, nyílászárók új 1.1-es műanyagok, padlás 10cm-es isolit paplannal burkolva mindkettőnél.

Eddig egy 24kw-os gázkazán látta el a dolgát rendesen, vékony csöves, zárt rendszerű központi fűtéssel, radiátorokkal, egy szobatermosztát által vezérelve. A héten készül el egy új,  8,5 méter magas, 200-as szerelt kémény a vegyestüzelésű kazánnak, ami a szuterénból a gerincmagasság fölé megy még fél métert. A többi még változhat.

 

A zárt rendszert szeretném egy 6 tagos, 25/30kw-os Solida kazánnal, illetve egy 1000-1500 literes pufferrel kiegészíteni. A Solida mellett a Viadrus is szóba került, árban sikerült nem túl nagy különbséget kialakítani, a Solida valamivel drágább ugyan, de nekem szinpatikusabb.

 

A kazán-puffer összekötést 2"-os csövekkel képzeltem el, a visszatérőn egy 2"-os üzem közben zárt  golyóscsappal, vagy egy úszó visszacsapó szeleppel ellátva áramszünet esetére. Ezt megkerülné a normál üzemmódban az ESBE szelep és a keringető szivattyú visszatérő köre a kazánhoz. Áramszünetnél viszont ki lehetne nyitni a két collos golyóscsapot(vagy a visszacsapó automatikusan nyitna) a gravitációs keringés elindítására. Aztán biztonságképp még beraknák az előremenő körbe egy utólagosan ráépíthető biztonsági hőcserélőt egy termosztatikus szeleptől vezérelve, illetve egy három báros biztonsági szelepet. Így ha gond lenne, akkor talán nem azzal kezdi a biztonsági berendezés, hogy vagy a nyomás, vagy a hőfok miatt elenged vizet a rendszerből, hanem először megpróbálna megfordulni saját magától, utána a hőcserélő megpróbálja visszahűteni a vizet(hűtővíz megy a lefolyóba, nem a rendszeré), és csak ezután nyitna ki a nyomáshatároló, ha mégis felforrna a víz. Biztonság szempontjából ennyi talán elég. Vélemény?

 

A gázkazánnal és a puffer radiátor oldali keringetője egy-egy visszacsapó szelepen keresztül küldené a melegvizet a radiátorok felé, egy PERCONT több hőérzékelős vezérlő által irányítva, ami hivatott lenne eldönteni, mikor melyik szivattyúnak kell menni a rendszerben a különböző helyeken mért hőfokok alakulása alapján, beleértve a kazán keringetőjét is. Ezt egy ismerős javasolta, nála műkszik,nem tudom ezzel vannak-e tapasztalatai valakinek?

 

A következő kérdésem a puffer méretére vonatkozik, ebből valószínűleg magnetes lesz, saját szigeteléssel, felül egy saválló hőcserélő spirállal, amin keresztül a meglévő hőtárolós gázboylert szeretném táplálni. Ha megy a fűtés melegvíz megy a boylerbe, ha nem akkor elindul benne a gázégő, pl nyáron. A méretében nem vagyok biztos, hogy kell az 1500-as, lehet , elég lenne az ezres is, mert jellemzően este lesz fűtve (fával és szalmabrikettel tervezem) és akkor lesz az egyik legnagyobb felhasználás is  a fűtéshez. De azért jó lenne, ha másnap délután még erről el tudna indulni a rendszer, ha hideg van. Ezzel kapcsolatban mi a tapasztalatotok?