Anobium Creative Commons License 2010.11.23 0 0 3790

Sziasztok!

 

Egy pár napja kezdtem el utánnaolvasni a sajtkészítésnek. Vettem a piacon házisajtot és nagyon ízlett. Gondoltam miért ne csinálhatnék én is. Sok mindent olvastam, most leírnám, ahogy én értettem a készítés menetét. Légyetek szívesek javítsatok ki, ha valamit félreértettem.

 

- Friss, vagy másnapos tejet 37 C fokra hevítem majd beleteszem a tejoltót és a kultúrát (ezeket először feloldom egy kevés tejben)

- Összekeverem majd hagyom kb 30 percet hogy megaludjon a tej.

- Az avadékot, (ha már májasan törik) felszelem, kicsit hagyom majd lemerem róla a savó felét.

- Ezután 70 C fokos vízzel (annyival amennyi savót lemertem) felöntöm a felszelt alvadékot.

- Óvatosan kevergetem kb 45 percig

- Leszűröm az alvadékot és beleteszem a szűrőbe

- Mehet rá a kistányér és a súly

- Így hagyom 1 napig

- Másnap kiszedem és beleteszem a sóoldatba. itt ismér 1 napot hagyom

- Ezután már csak érlelni kell 1-2 hétig hűvös helyen fadeszkán

 

Hát én az előzményekből ezt szűrtem le. Most szeretnék venni tejoltót és kultúrát, de addig nem akarom megrendelni, amíg nem vagyok tisztába minden részlettel.

Egyébként találtam tejoltót kisebb kiszerelésben is, de nem tudom megvehetem -e. Ha valaki tesztelte már ezt a fajtát, kérem jelezze.

A honlap: http://www.equus.hu/shop/?p=productsList&iCategory=176&sName=Sajtk%E9sz%EDt%E9s-h%E1zilag

 

Ja, én félkemény sajtot szeretnék. Remélem ez az eljárás erre vonatkozik.

 

A válaszokat előre is köszönöm