zdfrzuce Creative Commons License 2010.11.20 0 0 631

Szervusztok!

 

Az ebben a topikban olvasható viszonylag érdekes kérdések és még érdekesebb "szakértői" :-) válaszok tisztázásaként gondoltam írok Nektek hozzászólást, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy el szeretném adni a D5000-esemet.

 

Mindenkitől elnézést előre is, de szerintem érdemes ezeket a kérdéseket tisztázni, nem célom senkit karikírozni.

 

Egyszer:

"VR nem= AF-S nem= G nem= D nem= AF nem= N"

 

Ez így nem igaz.

 

Amikor Nikkor obikról beszélünk a VR egészen egyszerűen azt jelenti: Van benne rázkódás csökkentés. Ez egyébként az általam kínált és ezen topikban is tárgyalt 18-55-ös obin kapsolható. Az, hogy kapcsolható azért fontos, mert a VR funkció azaz a / Vibration Reduction / ha be van kapcsolva a készített képet alul fogja exponálni, ami egyébként nem gáz, mert kompenzálható a vázról ennél a típusnál. Az alul exponálás mértéke 3Fé 55mm-es fókusz távnál.

 

Továbbá: Van-e beépített motor meg társai kérdés.

"amelyik Nikonra való és nincs a nevében a "HSM", az nem tartalmaz beépített fókuszmotort"

 

Ez sem igaz. Jujujujuj... A HSM ugyanaz, mint az AF-S, csak az egyik Sigma, a másik nikkor!!!!

 

Gondolkozzunk, meg nézzünk utána.

 

Az AF jelölés azt jelenti nagyon bonyolult módon, hogy : Auto-Focus. Ha valami automata, és nem élőlény, akkor nyilván motorosan van megoldva, tehát a Nikkor obiknál az AF az autofocus, és bizony motort is tartalmaz.

 

Kérdés még a fránya S betű, merthogy a jelzés így néz ki: AF-S

 

Az S betű, az ultrahangos élességállítást jelzi ez esetben.

 

Tehát auto fócos ultrahangos élességállítással. Az S egyébként az SWM rövidítése, ami pedig Silent Wave Motort jelent, tehát újfent meg van válaszolva a motor kérdés is.

 

Menjünk tovább.

 

"A G azt jelenti Nikonnál: nincs rekeszgyűrű, maximum egy ablak, ami mutatja a rekeszt, vagy még az sem."

 

Talán az egyik legpontosabb megfogalmazás, csak nem biztos hogy túlzttan érthető.

 

A G betű teljesen egyszerűen annyit jelent:

 

A blendét a gépvázról lehet vezérelni. Így egyébként a fenti állítás is helyt áll azzal, hogy sokkal sokkal egyszerűbb olyan obit használni, ahol a gépvázról vezérelt a blende, hiszen maga a gépváz a többi beállítással együtt meg fogja tudni mutatni, hogy helyes-e a blende érték.

 

Hozzá teszem, hogy amikor több milliós felszereléssel dolgozik az ember és ért is ahhoz amit csinál, és legalább 4-5 éve csinálja, akkor el lehet kezdeni a blende állítással rendelkező obikat használni. Annyi, hogy érdemes előtte fényt mérni, meg mondjuk zsigerből tudni az iso értékeket.

 

Összességében:

 

AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR

 

Egy ultrahangos élességállítással rendelkező obi, rázkódáscsökkentéssel, 18-55mm-es gyújtótávolsággal, vázról állítható blendével, DX felbontásban, ami annyit jelent, hogy hogy egy 35-mm-es fényképez exponálási területe 36x24mm, ezzel szemben a DX 23,6x15,8. Így a D5000-el készített képeket, ha 35mm-esben szeretnénk meghatározni a fókusz távolságot meg kell szorozni 1,5-el.

 

Ez meg azért praktikus, mert ha átszámítjátok, egy DX obival 55-mmes fókusztávolságból elkattinott kép 55x1,5= 82,5 mm-nek felel meg.

 

Ennyi talán.

 

És az eladó...

 

MAGYARORSZÁGON!!!! Vásárolt, és NEM EXTREME DIGITAL-os / merthogy ugye a garit a magyar nikonnál nem biztos, hogy érvényesíted, olvass utána, jártak már így néhányan, hiszen külföldről hozzák a cuccost /

 

Szóval 2 hónapos, karcmentes, gyári állapotú Magyar Nikon D5000 eladó, 1700 expoval AF-S DX NIKKOR 18-55mm f3.5-5.6G VR obival, SanDisk 8Gigás Extrém kártyával - 15MB/s adatátviteli sebesség, és azért kell, mert nem jár a géphez kártya gyárilag, kisebb kártyával el se kezdj fotózni, alacsony adatátviteli sebességnél meg nem győzöd kivárni, míg az a néhány giga felmegy a számítógépedre - HAMA állvánnyal / Ez egy 10 rugós alap állvány, de stabil, jól tartja a gépet, a lábain a gumi gömbcsuklón van, így növelve a stabilitást / dobozában, minden tartozékával, magyar papírokkal, használatival, garival, Case Logic táskában / Ez csak 4 rongy volt, de ez is valami / eladó.

 

Tekintve, hogy nem kívánok 35 ruppónál többet bukni rajta az ára 150 000 ft.

 

Érdeklődni az iduna (kukac) freemailen tudtok.