Túlélőblog Creative Commons License 2010.11.20 0 0 30

Én nem értek a gazdasági dolgokhoz, ezt elismerem. De abban csak van valami, hogy "vásárolj Amerikában gyártott, előállított, megtermelt termékeket, hogy ezzel segítsd az amerikai munkanélküliség visszaszorítását".

 

A gazdasági verseny pedig nem fair. Ha nyitsz egy szendvicsboltot, amiben minőségi szendvicseket árulsz, friss pékáruval, firss hússal, friss krumplival, friss zöldségekkel, de ugyanakkor egy Meki szándékosan nyit egy gyorséttermet a tiéd mellett, akkor te csődbe fogsz menni a minőségi termékeddel, a Meki pedig egészségetelen hamburgerekkel és zsíros krumplival fogja a környékbelieket hízlalni. A kulcsszó a tőke. Ha van sok pénzed, akkor lesz reklámod, drága éttermed. Ha sokkal jobb vagy mint a nagy étterem, az nem jelent semmit, mert akkor is te fogsz csődbe menni. A végén pedig a másik étteremben fogod sütni a krumplit, amíg a főnököd üvöltözik veled.

 

Itt a környékünkön néha megnyit egy-egy kisbolt, ami jó lenne, viszont úgyis tönkremennek. Legutóbb egy DVD kölcsönző nyílt. 10 hónap után tönkrementek.

 

De mondom, nem értek hozzá, úgyhogy akárkinek lehet igaza. Az kínában futtatott amerikai cégek dolgait sem ismerem. Az persze biztos, hogy minél több gyáran futtatnak odakint, annál kevesebb embernek kell fizetniük itt, így persze a profitjuk több lesz, viszont a munkanélküliség itt magasabb.

Adónál nem fix összeget adnak, tehát ha egy munkás kap 100 dollárt Kínában, akkor abból fizetnek 16 vagy hány százalékot. Ha egy amerikai munkavállalóról van szó és ő kap 2000 dolláros fizetést, akkor viszont annak a 16 százalékát kell kifizetniük.

De ez biztosan bonyolultabb, úgyhogy nem ásnám bele magam túlzottan.

 

Magyarországon az új nagy cégek 5 éven át adómentességet kapnak, aztán csökkentett adót fizetnek. Ha ez gazdasági verseny, akkor ezt csalásnak hívják. Olyan, mintha egy futóversenyen a gazdag, doppingoló sportoló még 50 méter előnyt is kapna rajt előtt.

 

Persze ez csak egy dolog, a nemzet érdeke a legtöbbször nem a pénz körül forog. Ott vannak a jogok, az Alkotmány, azok szerintem fontosabbak mint a pénz.