Tánya- Creative Commons License 2010.11.19 0 0 229

PRUNUS AVIUM (Cerasus avium) - vadcseresznye, madárcseresznye

 

      

english-country-garden.com         wikipedia.hu

 

  

bomengids.nl                              panoramio.com

 

 

"A Cerasus avium az üde gyertyános-tölgyesek értékes elegyfája. A parkerdőkben, ligetes állományokban, erdősávokban fellelhetőmadárcseresznyefák az erdőt járó ember felüdülését, az erdőállatainak, madarainak táplálását szolgálják."

"Terjesztésében, mint erre a növény latin nevében az "avium" szó is utal, igen fontos szerepet játszottak a madarak, amelyek "kapzsi mohósággal járnak gyümölcsére és terjesztik lassanként magjainak széthordásáva1". A Cerasus avium elnevezés a faj kis-ázsiai származására utal. Plinius leírásából ismert, hogy Lucullus római hadvezér Kr. e. 64-ben a Mithriades felett aratott győzelmét követően hazatérve, a pontusi Kersun városából vitte be a cseresznyét Rómába. A Kerasun település nevéből származik a cseresznye irári Kirahs, az armeniai Keraseni, a görög Kerasos, a német Kirsche, a szláv csresnye, és a középkori magyar cheresna, s a legújabb kori cseresnye, illetve cseresznye elnevezés."

forestpress.hu/A MADÁRCSERESZNYE KULTÚRTÖRTÉNETE ÉS KERTÉSZETI VONATKOZÁSAI


"Fontosabb termőtájai Eger–Gyöngyös vidéke, Szeged környéke, a Balaton északi partja, a Nyírség déli része és Buda környéke, Magyardécse (Mezőség)."

mek.nif.hu