GamMa Creative Commons License 2010.11.18 0 0 1720

Hogy mi lesz helyette? Fogalmam sincs róla, János.

De -azt hiszem- "helyette" egyelőre semmi sem lesz. Ha jól sejtem, úgy gondolod, azért adnám el, mert kinéztem valami új "csodajószágot". Nem, nem néztem ki. Valójában már jó ideje tudom, hogy nem is létezik semmiféle "csodajószág". Sőt, nem is fog létezni ebben a kategóriában, hacsak valami alapvető technológiai áttörés nem jelenik meg a szektorban. Ami most létezik- a technológiára gondolok- gyakorlatilag mind ugyanazt nyújtja. A különbségek árnyalatnyiak, a létező korlátok mindannyinál jelen vannak. Az S200EXR mindazt nyújtja, amit a jelenlegi technológia nyújthat ebben a szegmensben. És most nem a csodazúúúmokra és nem is arra a sok csilivili baromságra gondolok, amit manapság belegyömöszölnek az újdonságokba, vevőcsalogató ámításként. Mindez nem a fotótechnikai áttörésekről szól.
Persze most nyilván kompakt-bridzs kategóriáról beszélek és annak korlátairól.


Szóval néha-néha felvillan ezen a vonalon egy-egy ígéretesnek tűnő ötlet, aztán visszahull hamvaiba, kiderül, hogy semmiféle áttörést nem jelent, semmiféle alapvető minőségi javulást nem hoz magával.


Nézd: az elmúlt években szinte minden újabb tipust kipróbáltam, legtöbbje rövidebb-hosszabb ideig birtokomban is volt. Rájöttem, hogy el kell fogadnom azt, hogy a mai technológiával, ebben az érzékelő méretben gondolkodva csak barkácsolni tudok. Félreértés ne essék, nem A FOTÓZÁSRÓL beszélek, hanem a technológia nyújtotta lehetőségekről. Mert azt tudom és látom, hogy kompakt és bridzs gépekkel is rengeteg szép és érdekes alkotás születik. Nem itt van a bökkenő. A baj az, hogy hiába várunk csodát az újabb és újabb kompakt/bridzs gépektől, a csoda csak nem fog megérkezni, mert még nem létezik -vagy legalábbis nincs közhasználatban- az ehhez szükséges technológia.

Summa-summarum: nem lesz az S200EXR gépem helyett másik -egyelőre-, mert nem találok olyan tipust, amivel érdemes volna kiváltani.

Két eset lehetséges: ha valaki felismeri az értékét és normális árat hajlandó fizetni érte, eladom. Ha nem lesz ilyen /és nagyon így néz ki, mert mindenki nettó árban gondolkodik és ahhoz méri az ajánlatait, holott közönséges halandó azért mindent bruttóért vesz, nem igaz?/, akkor marad nálam -ez sem túl nagy baj- és használom, amikor használom. Tulajdonképpen éppen ezért akarom eladni -ez az egyetlen ok-, hogy szinte már alig fotózok vele, csak van. Persze nem azért, mintha nem lenne jó gép, csak manapság már tényleg -és általában is- keveset fotózgatok és azt a keveset is a Nikon D5000-es gépemmel teszem. Másodgépnek meg -úgy vélem- egyelőre bőven elég lesz mellette a RICOH GX100 is, zsebgépnek.

Valahogy így.

Előzmény: SchefferJ (1719)