jablonka Creative Commons License 2010.11.11 0 0 12815

A dolog  nem ilyen egyszerű. Vagy csak rosszindulatokkal és előítéletekkel együtt az.

 

Jómagam, hívő katolikusként (pedig mennyire nem divat ilyet a PoliDili-n bevallani) sem zárok ki semmilyen lehetőséget.

Elvileg akár a Vatikánból is lehettek valakik. Ott is lehet gyarló vagy hataloméhes ember bőven. Vagy az odakötődő körökben.  Talán féltek, hogy Wojtyla túlságosan kitálal valamit. Nem tudom. Az elődje I.János Pál pápa halálában is volt valami gyanús.

 

A logika (már ha lehet ilyen esetekben a logikára bazírozni) azonban nem erősít meg egy ilyen feltételezést. Az, hogy egy gyilkosság célja kiderül, nem egészen nullaesélyes. És ha kiderül, jön a botrány. A katolikus egyházban kinek lehetett ez az érdekében. A katolikus egyháznak van mit veszítenie. Miért vágná maga alatt a fát, ami így is igyakran inog.

 

Ellenben egy titkosszolgálat mit kockáztat? Jó hírnevet, renomét, hivőket? Ugyan. Az ott nem értelmezhető.  Végzik a dolgukat, amibe egy főpap likvidálása is szakszerűen belefér.

 

A pápa mint "főgengszter"  pedig  - a közelmúlt fényében -  nagyon gyerekes csapkolódás részedről.  Vatikáni klikkesedés régóta csak a teológiai kérdések mentén történik.   XXIII.János, II.János Pál meg a mostani XVI.Benedek életutjában, filozófiájában, megnyilatkozásaiban, tetteiben hol látod a bűnszövetkezeti szálakat.  Hozdd a bizonyítékokat és ne a Borgiák világáról álmodozz.

Néha Téged is túllök a lendület a hülyeség határán :-)

Előzmény: evangeline (12809)